cselgáncs

2021.06.10. 15:31

Egy jó szereplés kellene Cirjenicsnek a biztos tokiói kvótához

A budapesti világbajnokság hatodik játéknapján, pénteken a paksi Cirjenics Miklósért is szoríthatunk. Az Atomerőmű SE versenyzője az ötkarikás játékokért lép tatamira.

Berg Sándor

Fotó: Beküldött kép

A 100 kilogrammos súlycsoport világranglistáján jelenleg a 28. helyet foglalja el Cirjenics Miklós, ami direkt kvótát nem ér az ötkarikás játékokra, viszont a kontinentális helyek egyikét igen. Az Atomerőmű SE riói olimpikonjának a tokiói repülőjegye tehát még a levegőben lóg, annak megváltásához mindenképpen szüksége lesz egy jó világbajnoki szereplésre.

A 31 éves dzsúdósban benne van az ehhez szükséges plusz, ahogy öt esztendővel ezelőtt is megvolt, amikor az utolsó pillanatban kvalifikálta magát a világeseményre. A gyakorlata tehát megvan a kiélezett szituációk megnyeréséhez, az újabb olimpiához ezúttal is egy nagy dobásra lesz szüksége. Már csak azért is, mert a ranglistán közvetlenül előtte és utána álló riválisok is ott vannak a világbajnoki mezőnyben.

Cirjenics Miklós Fotó: MJSZ

Cirjenics Miklóst kilencvenhét (!) pont választja el a biztos kvótás helytől, különleges esetben akár a legjobb tizenhat közé jutás is elegendő lehet az előzéshez, de könnyen lehet, hogy ennél jóval több kell (az aranyérem 2000 pontot ér, egy hetedik hely is több mint ötszázat).

A paksiak kiválósága a selejtező első fordulójában a nemzetközi szövetség (IJF) címere alatt induló Adnan Khankannal találkozik a budapesti Papp László Sportarénában. A négy évvel fiatalabb ellenfél papíron nem okozhat problémát (idén egy versenyen sem indult el, legutóbb azon a 2020-as düsseldorfi Grand Slamen lépett tatamira, s zárt helyezetlenül, ahol Cirjenics bronzérmet szerzett), a következő fordulóban az ukrán Anton Szavicskij vagy a mongol Otgonbatar Kagvauren várhat az atomos dzsúdósra. A papírformát tekintve utóbbi a 17. helyen áll a világranglistán.

Cirjenics Miklós szereplése különösen fontos lehet, hiszen ha direkt kvótával kijut Tokióba, „kikaparhatja a gesztenyét” a szerdán hetedik Ungvári Miklósnak (73 kg). A selejtezők 8 órakor, a helyosztók 17 órakor kezdődnek.

Hétfőn a szintén paksi Pupp Réka (52 kg) a legjobb tizenhat között búcsúzott, ennek ellenére biztossá tette olimpiai részvételét.

https://www.teol.hu/sport/helyi-sport/a-vilagelso-japan-allitotta-meg-pupp-rekat-3760798/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!