ultrafutás

2021.08.05. 15:32

Sztárparádéval rajtol az idei Korinthosz

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Szekszárd-Baja-Szekszárd közötti Korinthosz ultrafutó-versenyt, melyen a legnagyobb nevek állnak rajthoz pénteken 11 órakor, a Garay téren.

Berg Sándor

Fotó: Makovics Kornél

Ha augusztus, akkor Korinthosz, s ha Korinthosz, akkor Szekszárd és Baja kerül főszerepbe. A két város között rendezendő 160 kilométeres verseny idei mezőnyét elnézve megállapítható, hogy igazi sztárparádé várható.

„Az biztos, hogy erős lesz a mezőny, mert évről évre egyre több sportoló vesz részt a Korinthoszon, talán a távnak és a verseny színvonalának is köszönhetően” – fogalmazott a Csupasportnak Márkus István, a verseny szervezője.

A nevezési listát böngészve ott lesz a holnapi 11 órás Garay téri startnál a címvédő Csécsei Zoltán, aki tavaly rajt-cél győzelmet aratva, 40 perccel (!) döntötte meg Enrico Maggiola rekordjárt (13:43:45 óra). A két éve súlyos autóbalesetet szenvedett, de csodával határos módon abból gyorsan felépült olasz idén sem indul. A női győztes Tóth Éva (17:44:06 óra) szintén ott lesz a rajtnál, ahogy a kétszeres Spartathlon-győztes Maráz Zsuzsanna is.

Az biztos, hogy 80 kilométeren nem lesz címvédés, miután a táv csúcstartója, Bódis Tamás idén a leghosszabb távnak vág neki, Cseke Lilla viszont nem indul el. A harmadik leghosszabb távon, 42 kilométeren a háromszoros Spartathlon-bajnok Lubics Szilvia is elindul. A 253 kilométeres Athén-Spárta útvonalat hétszer teljesítő futónak sarokműtétje után ez lesz az első ultratávja.

„Főleg százhatvan és nyolcvan kilométeren gyűlt össze erős mezőny, meglátjuk, mi sül ki belőle. Drexler Gábor nagyon tehetséges, nem véletlenül nyerte meg az Ultra Tisza-tó százharminc kilométeres távját, ott lesz még Csécsei Zoltán, Bódis Tamás és Erős Tibor, aki legutóbb megnyerte a száz kilométeres országos bajnokságot. Szerintem négyük közül kerül ki a három dobogós, ám hogy milyen sorrendben, nem merem megtippelni. Persze rajtuk kívül is lesz még erős versenyző, olyanok is, akik a Sparthatlonra készülnek. Való igaz, jó kis mezőny gyűlik össze” – latolgatta az esélyeket a szervező.

Várhatóan akkora hőséggel nem kell megküzdeniük az indulóknak, mint tavaly, az idő azonban nagyobb ellenfelük lesz idén. Mint azt Márkus István elmondta, a százhatvan kilométereseknél huszonnégyről huszonhárom órára csökkent a szintidő, ami nem teljesíthetetlen, ugyanakkor a nyolcvan kilométeren ez lement tíz órára, ami már lehet, hogy megrostálja a mezőnyt.

A hagyományos 160, 80 és 42 kilométer mellett idén három rövidebb, huszonhat, tizenhat és tíz kilométeres távot is beiktattak a szervezők kedvezve azoknak, akik a koronavírus-járvány okozta ínséges versenyidőszakban is próbára akarják tenni magukat.

A klasszikus táv útvonala ezúttal is a Szekszárd – Sióagárd – Bogyiszló – Keselyűs – Szent László híd – Sükösd – Érsekcsanád – Baja –Petőfi sziget – Pandúr sziget –Petőfi sziget – Pandúr sziget – Petőfi sziget – Baja – Érsekcsanád – Sükösd – Szent László híd – Keselyűs – Bogyiszló – Sióagárd – Szekszárd lesz.

A nyolcvan kilométeresek korábban éjfélkor rajtoltak, most viszont tizennégy órakor indulnak Bajáról, így ők is részesülnek majd a melegből.

Borítóképen a tavalyi rajt, élen a későbbi győztes, Csécsei Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!