kajak-kenu

2021.09.06. 21:45

Tolna megyei sportolókra is hullott az éremesőből a VB-n

Huszonkilenc dobogós helyezéssel az éremtáblázat élén zárta a magyar küldöttség az ifjúsági és U23-as világbajnokságot. A megyei indulók öt medálból vették ki a részüket az éremesőből.

Berg Sándor

Forrás: MKKSZ

Pupp Noémi szerezte az utolsó megyei érmet a portugáliai Montemor-o-Velhóban rendezett korosztályos világbajnokságon. Az Atomerőmű SE kajakosa hétfőn az U23-as női négyes tagjaként – Gazsó Alidával, Kőhalmi Emesével és Rendessy Eszterrel egy hajóban – 500 méteren nem talált legyőzőre.

Az ugyancsak paksi, szintén az idősebb korosztályban versenyző Vajda Bence kenu egyesben ötszáz méteren lett negyedik, míg klubtársa, az ifjúságiak között induló Juhász István a kajak négyes tagjaként csúszott le éppen a dobogóról 500 méteren.

Remek világversenyt zárt a bonyhádi kötődésű Opavszky Réka, aki Gönczöl Laurával az idei korosztályos Európa-bajnoki siker után a vb-n is megnyerte a kenu kettesek 500 méteres futamát.

„Volt rajtunk egy kis teher a döntő előtt, tudtuk, hogy vannak elvárások velünk szemben. Igyekeztünk úgy odaállni, hogy nincs semmi veszítenivalónk, mi jutottunk ki Magyarországról, nálunk jobban talán senki sem tudta volna jobban megcsinálni. Nem maradt több bennünk, de ez volt a fő számunk, erre készülünk a legjobban. Két éve másodikok lettünk, ezen akartunk javítani” – fogalmazott a szövetség honlapján az arany­érem után az ifjúsági korosztályban versenyző kenus.

A sződligeti Pacs-Pacs KKSE-ben edződő fiatal tehetség másnap egyesben is rajthoz állt kétszázon, ahol orosz riválisa mögött alig négy századdal másodikként ért célba.

„Óriási dolognak tartom, hogy már világbajnokként állhattam oda ehhez a döntőhöz. A realitást nézve egy dobogóra számítottam, nagyon boldog vagyok. Nem nagyon látok a pályán, főleg nem kétszáz méteren, ilyenkor az edzőmre szoktam hagyatkozni. Nehéz volt egy újabb olimpiai számban világbajnoki döntőt menni, de nagyon komolyan vettem” – nyilatkozta a 20 éves Opavszky Réka, akinek nyakába a hétfői zárónapon a kenu négyes 500 métere után is aranyérmet akasztottak.

Ha már az olimpiai szám szóba került, három év múlva Párizsban bemutatkozó kenu kettesek 500 méterén Kollár Kristóf ötödik helyen zárt U23-as korosztályban. Érem nélkül viszont nem maradt az ASE kiválósága, hiszen ugyanezen a távon, de négyesben – a szintén paksi Hodován Dáviddal kiegészülve – bronz­érmet szerzett.

A magyar küldöttség végül huszonkilenc éremmel (17 arany, 5 ezüst, 7 bronz) zárta a korosztályos vb-t.

A következő nagy versenyen, a szeptember 15-én kezdődő koppenhágai felnőtt világbajnokságon Opavszky Réka, Kollár Kristóf és Hodován Dávid a magyar színek mellett Tolna megyét is képviseli.

Borítóképünkön: Opavszky Réka (balra) három vb-érmet szerzett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!