londoni játékosbörze után

2021.10.19. 08:00

Tovább hajt álmai megvalósulásáért a szekszárdi amerikai futballista

Nagy lépést tett nagy álmai megvalósulása felé Zilai János. A szekszárdi amerikai futballista múlt héten Londonban szerepelt a tengerentúli profi liga (NFL) nemzetközi játékosbörzéjén.

Berg Sándor

London, 2021. október 12. Zilai János, a Fehérvár Enthroners American Football SE játékosa fut a tengeren túli profi amerikaifutball-liga (NFL) nemzetközi játékosprogramjának londoni felmérõjén a Tottenham Hotspur labdarúgócsapat stadionjában, Londonban 2021. október 12-én. A felmérõn kiválasztott játékosok három hónapos amerikai képzésen vehetnek részt, ahonnan a legjobbak NFL-csapatokhoz kerülhetnek. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Többször írtunk már a TEOL.hu-n Zilai Jánosról, akinek nagy álma, hogy az amerikai futball őshazájában is megmutathassa magát. A Szekszárd Bad Bonesnál nevelkedett, majd Szerbiában és Franciaországban is megfordult, jelenleg a Fehérvár Enth­roners csapatában szereplő védő nagy lépést tett ennek megvalósítása felé azzal, hogy múlt héten részt vehetett és elmondása szerint jó teljesítményt nyújtott a tengerentúli profi liga (NFL) nemzetközi játékosfelmérőjén.

„Még mindig nehéz szavakba önteni, ami velem történt Londonban és azóta. Nemcsak Európa, de a világ legtehetségesebb sportolóival készülhettem együtt, akik közül rengeteg profi és félprofi srác volt. Már hatalmas dolog, hogy velük említenek egy lapon” – fogalmazott a szekszárdi játékos, aki 13 éves korában ismerkedett meg a sportággal.

Zilai János elmesélte, az első napon az antropometriai méréseken (testmagasság, testsúly, kézfejszélesség, karfesztávolság) estek át, a másodikon a súlypontemelkedés és a fekve nyomás következett egy olyan konditeremben, amit Amerikából szállítottak a helyszínre. Délután elbeszélgetés következett, ahol emberként is meg akarták ismeri a jelentkezőket. Harmadnapon a Tottenham Hotspur stadionjában következett a többi felmérés: a helyből távolugrás, 40 yardos sprint, irányváltás, majd a posztonkénti speciális gyakorlatok.

„Amellett, hogy a számok alapján nem teljesítettem rosszul, tudom, hogy a személyiségem is tetszett a megfigyelőknek. Eljutott hozzám, hogy tetszett nekik a gondolkodásmódom és a lábmunkámat is külön kiemelték. Egyszóval jó esélyeim vannak, de semmiképp nem gondolom azt, hogy nekem most meg kellene állnom. Hatalmas lendületet adott ez az egész ahhoz, hogy leszegett fejjel nyomjam tovább a felkészülést és az edzéseket” – fogalmazott a szekszárdi illetőségű linebacker.

A londoni börzén tizenöt országból – köztük Németországból, Svédországból, Nigériából, Új-Zélandról és Japánból – negyvennégy játékos mutathatta meg magát az NFL-megfigyelők árgus tekintetétől kísérve. A teszten kiválasztottak meghívást kapnak az Egyesült Államokba, ahol három hónapig edzhetnek majd a legjobb körülmények között. Ezt követően tovább szűkítik a létszámot, és az újabb kiválasztási kör után a futballistákat NFL-csapatokhoz irányítják a következő szezonra.

Az eredményeket december közepén hirdeti ki a liga.

Tíz magyarnak már összejött az NFL

Zilai János lehet a tizenegyedik magyar vagy magyar származású, aki pályára léphet a ligában a Hírességek Csarnokába is beválasztott George Halas (Chicago Bears), Larry Csonka (Miami Dolphins), Joe Namath (New York Jets), Louis Roy Groza (Cleveland Browns) és a Miamival egyedüliként veretlenül bajnoki címet szerző Don Shula, valamint Peter Kornel és Charlie Gogolak, Joe Theismann, Bernie Kosár és Meskó Zoltán után. Utóbbi 2010–2012 között a Tom Brady fémjelezte New England Patriots rúgója volt.

Borítókép: Zilai János úgy érzi, jól sikerült számára a londoni teszt, örül neki, hogy jó visszajelzések jutottak el hozzá

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!