Férfi kosárlabda NB I

2022.02.12. 20:26

A Kecskeméttől is kikapott az Atomerőmű SE

Drámai csatában veszített a Kecskemét ellen az Atomerőmű SE, amely sorozatban ötödször kapott ki, és nem tudott elmozdulni a tabella utolsó helyéről.

Rónai Gábor

Pacevicius (a labdával) 18 pontjával a legeredményesebb paksi kosárszerző volt (Fotó: Molnár Gyula)

Az utolsó feltámadási esélyét akarta megragadni az Atomerőmű SE, amely azt a Kecskemétet fogadta, amely szintén elbukta legutóbbi négy bajnokiját. Tapintani lehetett a feszültséget a csarnokban, a szurkolók is frusztráltabbak és türelmetlenebbek voltak a szokottnál, de legalább ott voltak, mert még hisznek. Hisznek a csapatukban, s abban, hogy egyszer véget ér ez a rémmese, amibe kedvenceik belecsöppentek. Kovács Ákosék tekintetéből az elszántságot lehetett kiolvasni, amikor kifutottak a pályára melegíteni, a közös csatakiáltás után azt hittük, hogy „széttépik” a kecskemétieket.

Sajnos nem így lett, az első negyed pokolian alakult paksi szempontból. Három és fél perc is lepergett az eredményjelzőn, amikor Martynas Pacevicius egy duplával megszerezte csapata első pontjait, fájó, hogy ekkor már 7–0-ra vezettek a vendégek. Apropó Pacevicius! A litván láthatóan felszívta magát, lepattanókat szedett, faultot harcolt ki – sajnos egy ideig egyedül volt. Hiányoztak Kenneth Brown triplái, az amerikai kísérletezett szorgalmasan, de nem talált. A vendégeknél Kemal Karahodzsics szedte a lepattanókat és szórta a kosarakat is, ő volt a vezér, ráadásul mindig akkor talált be, amikor éledezni kezdtek volna a piros-kékek.

Öt sikertelen paksi hármas után Brown törte meg a jeget, de még ezzel együtt is csak 11–20-ra jött fel az ASE, a negyedet simán elvitték Wittmann Krisztiánék. A másodikban viszont jött a fordulat, s bár egy kecskeméti duplával indult a játék, egyre inkább elkapta a fonalat az Atom. Nagyon jó időszak volt ez, a 9–3-as kezdés után már csak ötre voltak a vendégek (20–25). Harcoltak a paksiak, akik többször is nagyon közel voltak az egyenlítéshez, végül Brownnak a pihenő előtt beszórt pontos triplájával egyre jöttek fel a szünetig.

A 23. percben 40–39-nél vezetett először az ASE, Pacevicius két büntetője közül az egyik lett jó, de csak nem akart megszületni az a kosár, amely megadta volna a hiányzó lökést, amely hitet adott volna ahhoz, hogy ezt a meccset meg lehet nyerni. Aztán olyan lett a negyed hajrája, amilyet csak álmainkban gondoltunk, Brown második hármasa után előbb feljött 47–47-re az Atom, majd a harmadikat követően már 53–49-re vezetett is! Talán ez volt az a pillanat, amikor megfordult minden, mert jött Deshon Taylor hármasa, és 56–49-re hízott az előny. Sőt tíz is lehetett volna a különbség, de Kovács Ákos távolija a legvégén nem talált célt. 

Hét pontnyi előny a kosárlabdában nem sok, de ez most a paksiaknak mindennél többet jelentett, és hittük, hogy a játékosuk az életük árán is megőriznek belőle legalább egyet. Idegtépő csata zajlott a pályán, a percek szinte alig akartak peregni az órán. A KTE persze nem adta fel – de nem is gondoltuk volna, hogy feladja –, s sajnos a 34. percben Witmann hármasával már megint az alföldiek tartottak előrébb (61–62). Igazi hullámvasútazással teltek az utolsó percek, mert hol az ASE, hol a Kecskemét vezetett. 

Az utolsó percre 74–74-el fordultunk rá, minden benne volt a pakliban. Végül Brown labdaeladása pecsételte meg az ASE sorsát, Kovács Ákos csak szabálytalanul tudta megállítani Xavier Pollardot, aki higgadtan bevágta mindkét büntetőjét. Aztán Kemal Karahodzsics, a kecskemétiek legjobbja egy duplával mindent eldöntött. A csata igazából a palánkok alatt dőlt el, az ASE 31 lepattanójával szemben a KTE 46-ot kapott le – ez hatalmas különbség.

Tüntettek az edző ellen a paksi drukkerek

Kiverte a biztosítékot az ASE szurkolóinál kedvenceik újabb veresége. Mint azt honlapunkon is megírtuk, a paksiak 80–76-ra kikaptak a Kecskeméttől a férfi kosárlabda NB I 22. fordulójának szombati találkozóján. Az Atom drukkerei a meccs után Petar Mijovics vezetőedzőn szerették volna számon kérni a vereséget, a montenegrói tréner azonban a dudaszó után egyből beviharzott az öltözőbe, s a találkozó utáni sajtótájékoztatón sem jelent meg. Helyette Jan Pavlik másodedző értékelt.

„Sok volt a mérkőzés elején összeszedett tizenöt pontos hátrány. Mentálisan és fizikálisan is sokat kivett belőlünk, hogy vissza tudjunk jönni a meccsbe. Az utolsó negyedben harmincegy pontot kaptunk, ez nagyon sok. Nem az én tisztem véleményt mondani, de a csapatot nemcsak belülről kell erősíteni, hanem kívülről is” – mondta Pavlik.

Az ASE sorozatban az ötödik vereségét szenvedte el, s a szezonban ez már a 16. kudarca volt a négyszeres magyar bajnoknak. A tabella utolsó helyén álló atomosok szerdán a bajnoki címvédő és a jelenlegi listavezető szombathelyi Falco KC-vel találkoznak.

FÉRFI NB I, 22. FORDULÓ

Atomerőmű SE–Duna Aszfalt DTKH Kecskemét 76–80 (11–22, 24–14, 21–13, 20–31)

Paks, ASE-sportcsarnok, V: Győrffy P., Goda L., Kovács N.

ASE: Brown 12/9, Frank, TAYLOR 14/3, Goins 10/3, PACEVICIUS 18. Csere: Kovács Á. 10, Pajor, BRZOJA 12.

KTE: POLLARD 26/6, Jaramaz 6, Klobucar 10, Kucsera 2, KARAHODZSICS 11. Csere: Kiss D. 1, DRAMICSANIN 10/6, Wittmann 14, Ivkovics M. 

Az eredmény alakulása: 2. p.: 0–4. 4. p.: 2–9. 7. p.: 4–16. 13. p.: 14–24. 16. p.: 25–31. 19. p.: 30–34. 23. p.: 39–39. 26. p: 40–45. 32. p.: 60–57. 35. p.: 68–64. 38. p.: 72–69.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!