Labdarúgás

2022.03.01. 19:22

Történelmi tett: Magyar Kupa-elődöntőben a Paksi FC!

Szabó János találatával a Paksi FC 1–0-ra nyert a harmadosztályú Kazincbarcika otthonában, ezzel bejutott a MOL Magyar Kupa legjobb négy csapata közé, története során először.

Berg Sándor

Fotó: Ádám János/MW

Ahogy arra számítani lehetett, alaposan kicserélődött a paksi kezdőcsapat a pénteki, Fehérvár elleni bajnokihoz képest. Csak Nagy Gergely, Kinyik Ákos és a győztes gólt szerző Lenzsér Bence maradt hírmondónak, de a mérkőzés tétjét jól mutatta, hogy a változtatásoknál nem kifejezetten a fiatalokig vagy az NB III-as csapatig nyúlt vissza Bognár György.

Bátran és nagy elánnal kezdte a mérkőzést a házigazda, ízelítőt adva, miért ők rúgták a teljes NB III-as mezőnyben a legtöbb gólt, huszonhárom mérkőzésen 71-et. A paksiaknál Szabó János és Nagy Richárd révén a bal oldal volt aktívabb, a helyzetek mégis jobbról érkeztek a két fiataltól, Kovács Nikolasztól és Kocsis Bencétől.

Nem adta könnyen magát a Kazincbarcika, mely néhány alkalommal el tudott jutni a kapuig, de az ápolásokkal tűzdelt első félidőben (Kinyiket agyrázkódás gyanúja miatt lecserélése után kórházba szállították) az atomvárosiak birtokolták többet a labdát, s jobban megdolgoztatták az ellenfél kapusát.

Paksi szemszögből a legjobb forgatókönyv, miszerint gyorsan eldöntik a párharcot, nem valósult meg, a szünetben így az NB I gólkirály-jelöltjét küldte harcba Bognár György.

A válogatottba várhatóan meghívót kapó Ádám Martinnak néhány labdaérintésre volt szüksége, hogy helyzetbe kerüljön, de a támadójátékát már csak a kontrákra leegyszerűsítő borsodi gárda állta a sarat. Egészen a 73. percig, amikor jobb oldali szögletet követően Papp Kristóf fejesét Megyeri Gábor még bravúrral a felső lécre tolta, de a kipattanót Szabó János két lépésről a kapuba bólintotta.

Derekasan küzdött a bajnokságban nála 29 hellyel előrébb lévő ellenfelével szemben a Kazincbarcika, de a Paks jutott tovább, s története során először van ott a Magyar Kupa elődöntőjében.

Kazincbarcika–Paksi FC 0–1 (0–0)

Kazincbarcika, Kolorcity Aréna, 800 néző. Vezette: Szilágyi S. (Szilágyi N., Tőkés)

KAZINCBARCIKA: Megyeri – Szemere, Ur, Dvorschák, Heil – Székely K., Nagy J., Szabó B. (Schildkraut, 85.), Kristófi (Rjaskó, 72.) – Ádám F. (Pinyaskó, 60.), Sinanovics. Vezetőedző: Varga Attila.

PAKS: Nagy G. – Kovács N., Lenzsér, Kinyik (Tamás O., 26.; Haraszti, 57.), Szabó J. – Kesztyűs B. (Papp K., a szünetben), Windecker, Kocsis B. – Nagy R. (Ádám M., a szünetben), Pethő (Böde, 76.), Sajbán Máté. Vezetőedző: Bognár György.

GÓLSZERZŐ: Szabó J. (73.).

Sárga lap: Heil (13.), Nagy J. (49.), illetve Papp K. (75.).

A negyeddöntő további párosításai: Budapest Honvéd–Ferencváros, Békéscsaba–Újpest FC, ETO FC Győr–MOL Fehérvár FC.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!