Labdarúgás

2022.04.19. 08:30

Az MTK elleni sikerrel hangolt a kupaelődöntőre a Paks

Négy nyeretlen mérkőzés után az MTK Budapest legyőzésével szerzett ismét három pontot a bajnokságban a Paksi FC, mely ezzel jó főpróbát tartott az Újpest FC elleni, ma esti Magyar Kupa-elődöntőre.

Berg Sándor

Kocsis Bence (17-es) és a paksiak nagyot küzdöttek azért, hogy megszakadjon a rossz sorozatuk. (Fotók: Mártonfai D.)

 Már a klub történetének első kupaelődöntője lebegett Bognár György szeme előtt, amikor összeállította az MTK Budapest elleni mérkőzéskeretet. Több meghatározó játékos vagy csak a kispadon kapott helyet (mint Ádám Martin vagy Balogh Balázs), vagy még oda sem nevezte a szakember (ilyen volt Haraszti Zsolt és Osváth Attila). 

Akik viszont pályán voltak a sereghajtó ellen, csak erre a kilencven percre koncentráltak, sőt akik eddig kevesebb szóhoz jutottak az idény során, bizonyítani tudtak. Ennek tudható be, hogy már az első félidőben lerendezték a találkozót, amivel életben tartották a reményt, hogy megszerzik a negyedik helyet a bajnokságban, ami akár nemzetközi kupaszereplést is jelenthet. 

Azt viszont a legegyszerűbben úgy érhetik el a paksiak, ha megnyerik a Magyar Kupát. Ehhez az első, de egyáltalán nem könnyű lépést ma tehetik meg a címvédő Újpest FC legyőzésével. Történelmi pillanatnak lehetnek szemtanúi a Fehérvári úton (nem kizárt, hogy telt ház lesz), ahol a Paksi FC első kupaelődöntőjét játssza. Az ellenfelet a közelmúltból is jól ismerik az atomvárosiak, másfél hete szintén hazai pályán szenvedtek 3–1-es vereséget a lila-fehérektől. Azon a meccsen a paksi védelem nem tudott mit kezdeni a Budu Zivzivadze, Giorgi Beridze, Yohan Croizet trióval, az ő kikapcsolásuk döntő tényező lesz ma. 

A grúz csatár és Milos Kruscsics vezetőedző érkezésével megtáltosodtak a lila-fehérek, a játékos nyolc mérkőzésen kilenc gólt szerzett és két gólpasszt osztott ki, a szerb trénerrel pedig hét győzelem, egy döntetlen és három vereség a csapat mérlege. A legutóbbi három bajnokijukat egyaránt megnyerték (az MTK-t 2–0-ra, szombaton a Zalaegerszeget 4–0-ra győzték le), ezzel a kiesőjelöltből már dobogóesélyesek lettek. 

A 18-szoros döntős, 11-szeres kupagyőztes Újpestnél csak a Ferencváros (32) és a Bp. Honvéd (19) szerepelt több fináléban, s csak az FTC (23) és az MTK (12) hódította el többször a trófeát. Az elmúlt évtizedben is jól ment a negyedik kerületi együttesnek, 2014-ben, 2016-ban, 2018-ban és 2021-ben is döntőbe jutott, s ebből hármat megnyert. 

MOL Magyar Kupa, elődöntő.
Paksi FC–Újpest FC. Paks, kedd, 20 óra. Tv: M4 Sport. 
 

Jegyzőkönyv
Paksi FC–MTK-Budapest 4–0 (3–0)

Paks, 1501 néző. Vezette: Pintér Cs. (Garai, Becséri) 
PAKS: Rácz G. – Kovács N. (Balogh B., 80.), Lenzsér (Kinyik, 58.), Tamás O., Szabó J. – Kocsis, Windecker (Vas, a szünetben), Kesztyűs B., Sajbán Máté, Szabó B. (Ádám M., a szünetben) – Böde (Nagy R., 66.). Vezetőedző: Bognár György 
MTK BUDAPEST: Mijatovics – Varju (Várkonyi, a szünetben), Szépe, Rajkovics, Herrera – Ramadani, Mezei (Stieber Z., a szünetben) – Kata, Grozav (Miovszki, 63.), Kovácsréti – Vancsa (Futács, a szünetben). Vezetőedző: Márton Gábor 
GÓLSZERZŐK: Windecker (11., 38.), Szabó B. (21.), Ádám M. (92.) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!