Női futsal

2022.06.18. 07:30

Hatalmas lehetőség kapujában Vámosi Georgina

„Túlélte” az első keretszűkítést, így a válogatottal tarthat a poreci felkészülési tornára a dunaszentgyörgyi Vámosi Georgina. Ha ott is elégedettek lesznek játékával, utazhat a portugáliai Európa-bajnoki négyes döntőre.

Berg Sándor

Vámosi Georgina (jobbra) utazhat hétfőn Porecbe (Fotó: Makovics K.)

– Milyen a telki edzőtáborban? 
– Már itthon vagyok Dunaszentgyörgyön, éppen tegnap érkeztem haza. A kerethirdetést mindenki otthonról várta – válaszolta lapunknak csütörtök délután Vámosi Georgina, a 2F-Bau Tolna-Mözs 17 esztendős játékosa, aki „túlélte” az első keretszűkítést, így ott lehet a jövő héten esedékes poreci felkészülési tornán. – Egyébként jól éreztem magam az összetartás során, a csapategység jó, de rengeteget dolgoztunk ezeken a napokon. 

– Frank Tamás szövetségi kapitány úgy fogalmazott, meglehetősen rövid idő áll rendelkezésre a kontinenstorna előtt. 
– Valóban így van, ráadásul nem egyszerű összeegyeztetni a magánéleti dolgokat a válogatottal. De akik ott tudtunk lenni az edzéseken, maximálisan odatettük magunkat. Éppen az említett ok miatt több összetartás volt, ami hol csak egy-, hol képnapos volt.

– Mire fektették leginkább a hangsúlyt? 
– Minden esetben a védekezésre, hiszen nagy valószínűség szerint az Európa-bajnokságon keveset lesz nálunk a labda. Emellett a labdakihozatalokat és a szögletvariációkat is gyakoroltuk, de néhány speciális támadójátékot is átvettünk, hogy ha az ellenfél kapuja elé kerülünk, ne jöjjünk „zavarba”. Egyszóval minden előtérbe került, amit a tervek szerint kamatoztatni tudunk majd Portugáliában. 

– Előtte azonban még egy horvátországi torna vár önökre, ahol a tervek szerint a házigazda mellett Finnországgal, Svédországgal és Lengyelországgal mérkőznek meg. Mit lehet tudni az ellenfelek játék­erejéről? 
– Hogy őszinte legyek, sokat nem. Még nem volt lehetőségem ellenük játszani, úgyhogy kíváncsian várom én is, mire megyünk. Telkiben is már a portugálok elleni Eb-elődöntőt helyeztük előtérbe, Porecben is azt a taktikát húzzuk elő, amit majd Gondomarban akarunk alkalmazni. 

– A portugálokról már több információja lehet a stábnak... 
– Sajnos nem szép emlék maradt meg 2019-ből, akkor két mérkőzésen összesen tizenöt gólt kapott válogatottunk. Az elsőt 9–0-ra, a másodikat 6–0-ra veszítette el. Gondomar sem lopta be magát a magyarok szívébe, mindkét találkozót a mostani Eb-helyszínen játszották. Három év alatt nem lett rosszabb csapat a portugál válogatott, magasabb szintet képvisel, mint a miénk, úgyhogy az első számú célunk nem lehet más, mint a tisztes helytállás. Ugyanez lesz igaz a hely­osztóra is, amit az ukránokkal vagy a spanyolokkal játsszuk. Mindkét csapat kiemelkedik az európai mezőnyből, nem meglepetés, hogy ideáig jutottak el. 

– Mit érzett, amikor kiderült, hogy az orosz válogatott kizárásával a beugró szerepére Magyarországot kérte fel az európai szövetség? 
– Boldog voltam, mert nem adatik meg mindenki életben, hogy Európa-bajnoki Final Fourban szerepelhessen. Azonban ezt ki is kellett érdemelni, hiszen Oroszország mögött mi zártunk másodikként a selejtezős csoportban. 

– Legutóbb, amikor beszéltünk, szóba került, hogy kipróbálná magát külföldön. Az Eb-szereplés kiváló ajánlólevél lehet e cél felé. 
– Bízom benne, hogy meg tudom magamat mutatni, ehhez azonban még a második rostán is át kell mennem. De nem csak nekem, az egész csapatnak jó próbatétel lesz, hogy nemzetközi szinten hol tartunk egyénileg és csapatszinten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!