Cselgáncs

2022.07.18. 17:29

A világ minden tájáról jött delegáció az Atom-kupára

Öt magyar éremmel végződött a 35. alkalommal megrendezett paksi junior Európa-kupa viadal, az Atom-kupa, melyre az európai élvonal mellett Braziliából, Kanadából, Libanonból és Ausztráliából is érkeztek dzsúdósok.

B. S.

Két szűk esztendő után rendezték meg hétvégén az ASE sportcsarnokában hazánk legismertebb nemzetközi utánpótlás-versenyét

Fotó: Molnár Gyula

Két szűk esztendő után rendezték meg hétvégén az ASE sportcsarnokában hazánk legismertebb nemzetközi utánpótlás-versenyét, az Atom Kupát. A sikeres szervezőmunka árnyékára mindössze az az árnyék vetült, hogy ezúttal helyi versenyzőnek nem szurkolhattak a nézők, de ötvenegy magyarnak igen – közülük tizenketten jutottak be a negyeddöntőbe.

Az egyetlen magyar aranyérmet Keller Rebeka szállította az atomvárosban, az Ippon Judo Tatabánya 52 kilogrammos reménysége ebben az esztendőben már a második korosztályos Európakupa-győzelmét szerezte meg, a négy mérkőzéséből hármat ipponnal nyert meg.
Egészen a döntőig menetelt a 81 kilogrammos Demeter Marcell, az MTK Budapest fiatalja hat meccset vívott, az első öt magyar ippongyőzelemmel végződött, s a hatodikban, a fináléban is állt egy vazari Demeter neve mellett, ám végül a moldovai Latisev nyerte el az aranyat. A magyar fiatal két esztendje Olaszországban nyert egy ezüstérmet az ifjúsági Ek-sorozatban, a juniorok között először állhatott fel a dobogóra.

Három bronzérmesünk is volt Pakson: a 90 kilogrammosok között a hosszú kihagyás után visszatérő junior világbajnok Sáfrány Péter a hat meccséből ötöt megnyert, a Miskolci VSC versenyzője csak a negyeddöntőben maradt alul a lett Duinovs ellen, kiélezett, hosszabbításos csatában. Ugyancsak a dobogó harmadik fokára állhatott a budaörsi Szegedi Dániel (73 kg), aki hat küzdelemből ötször jöhetett le győztesen a tatamiról. Ifjúsági Eb-bronzérmesünknek ebben az évben ez a második harmadik helye az Európakupa-sorozatból. A honvédos Kőszegi Rebeka (48 kg), aki három csatájából egyet veszített el, s ebben az évben ugyancsak másodszor állhatott fel az Ek-sorozat dobogójára, szintén bronzéremmel gazdagodott.

A paksi tornán négy kontinens harmincnégy országának 380 dzsúdósa lépett tatamira. Az éremtáblázat első helyét Törökország (5 arany, 1 ezüst, 3 bronz) szerezte meg, megelőzve Németországot (3, 0, 4), Grúziát (2, 0, 2) és Brazíliát (1, 5, 4). A magyar csapat az érmeken kívül hét pontszerző helyezést gyűjtött, s összesített pontversenyben az ötödik helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!