Cselgáncs

2022.07.22. 16:45

Ausztrálok, libanoniak is itt maradtak a táborban

Nagyon sokan maradtak Pakson az Atom Kupa utáni edzőtáborra, amelyen részt vettek a magyar felnőtt, az ifjúsági és a junior válogatott versenyzői is.

R. G.

Ausztrálok, libanoniak is itt maradtak a táborban (Fotó: M. Gy.)

Brazil, argentin, kanadai, libanoni és ausztrál dzsúdósok is koptatták a tatamit hétfőtől csütörtökig a 35. Junior Atom Kupa utáni hagyományos edzőtáborban. Nagyon sokan itt maradtak Pakson az európai nemzetek közül is, a németek, az osztrákok és a románok is a Gesztenyés úton gyűjtötték az erőt az év hátralévő versenyeire. 

A napi két edzésen elsősorban a küzdelem dominált, mondta lapunknak Keszthelyi László, az Atom Kupa szervezője, az ASE örökös tagja címmel kitüntetett szakember. Elárulta azt is, hogy az edzőknek csináltak egy úgynevezett „coach partit”, mondván, aki jól érezte magát idén Pakson, az jövőre is eljön.

A koronavírus-járvány miatti kétéves kihagyás után egy kicsit tartottak a szervezők attól, hogy milyen lesz a létszám a Junior Atom Kupán, de aggodalmuk alaptalan volt, mondhatjuk, hogy az utóbbi évek egyik legszínvonalasabb versengését sikerült tető alá hozni. Hogy mást ne említsünk, akadt egy olyan brazil–német meccs, amely hat percig, aranypontig tartott, az ötven dél-amerikai és a negyven német drukker olyan pokoli hangulatot teremtett a csarnokban, amilyen ritkán szokott lenni egy junior versenyen. 

A magyarok összesen öt érmet – egy aranyat, egy ezüstöt és öt bronzot szereztek. Ennek nagyon lehetett örülni, hiányérzetünk mindössze amiatt akadhat(ott), hogy paksi (és szekszárdi) versenyzőnek nem szoríthattunk. De ami késik, nem múlik. Keszthelyi László szerint a fiatalabb korosztályokban már érlelődik egy olyan csapat, amelynek tagjai a későbbi Junior Atom Kupákon nemcsak megmutathatják magukat, de akár le is tehetik a névjegyüket a világ előtt. 

Hogy ebben a korban milyen erős cselgáncsozók küzdenek, Keszthelyi László érzékeltetésképpen kiemelte: amikor Kovács Antal aranyérmes lett az 1992-es barcelonai olimpián (azóta is ő a magyar dzsúdósport egyetlen olimpiai bajnoka), a következő versenye a junior vb volt...

És, hogy ne menjünk ennyire sokat vissza az időben, az ASE üdvöskéje, Pupp Réka a budapesti Grand Slam-en egy még juniorkorú olasszal küzdött meg az aranyéremért. 

Az edzőtáborban készült az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) hangoló magyar ifiválogatott, amely vasárnaptól Besztercebányán mutathatja meg magát. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!