Loren Seagrave tartott előadást Zombán

2022.08.30. 16:26

Világhírű szakembertől tanulhatnak a magyar atléták

A Kiemelt Atlétikai Program gyorsaságfejlesztési szaktanácsadója járt Zombán. Loren Seagrave a megyei diáksport szövetség tanácskozásán testnevelőknek tartott előadást a Misóczki Pincészetben.

R. G.

Loren Seagrave tavaly év vége óta segíti a magyar atléták felkészülését

Fotó: Makovics Kornél

Azt mondják róla, olyan fajsúlyú szakember ő az atlétikában, mint Alex Ferguson a futballban, vagy Phil Jackson a kosárlabdában. Tucatnyi olimpiai bajnokot, világbajnokot nevelt, mások mellett dolgozott Laswhan Merritt-tel (400 m), Donovan Bailey-vel (100 m), a 400 méter gát kétszeres olimpiai bajnokával, Angelo Taylorral, de volt a tanítványa Justin Gatlin és Jon Drummond is. 

Az ősz hajszálaiból látszik, hogy nem ma kezdte, nagyon sok olimpián és világbajnokságon járt, s azon edzők egyike, akik nemcsak gyakorolják a szakmát, hanem tudományos szempontból fejlesztik is. Ezt mondta a 70 éves Loren Seagrave-ről Scheidler Géza, a magyar szövetség Bonyhádról származó szakmai igazgatója. Hozzátette, a szakember nemcsak az Egyesült Államokban, de például Brazíliában vagy Thaiföldön is szép sikereket ért el. 

Úgy fogalmazott, az atlétika sebességcentrikus, amelyben a magyaroknak van némi lemaradásuk, de az már a tavaly év vége óta nálunk dolgozó Seagrave munkáját dicséri, hogy idén új csúcs született a magyar bajnokságon a száz méteres síkfutás döntőjében. Az más kérdés – tette hozzá –, hogy ez sem volt elég az Európa-bajnokságon a döntőbe jutáshoz, de az út jó, csak tovább kel menni rajta.

Loren Seagrave mosolyogva nyugtázta, hogy egy borászatban tarthat előadást, mert mint elárulta, nagy rajongója e nemes nedűnek, s nemcsak azóta, amióta itt dolgozik. Beszédében (amelyek a korábbi kiváló bonyhádi atléta, a vele együtt dolgozó Bartha Dávid tolmácsolt) azt hangsúlyozta, hogy mennyire fontos az edzők és testnevelők felkészültsége,  hiszen ők azok, akik bemutatják a gyakorlatot a sportolóiknak, tanulóiknak, s ha ezt nem jól teszik, akkor rossz irányba megy a fejlődésük. 

Beszélt a helyes testtartásról, arról, hogy a lábaknak és kezeknek hogyan kell helyesen mozogniuk futás közben – egy korábbi sprinter tanítványa kapcsán pedig megemlítette, amikor elkezdett vele dolgozni, tíz másodperc felett futott százon, de egy hónap sem kellett és a helyes technikával bekerült a tíz másodperces szint alá. 

Lapunknak azt mondta, tetszik neki a magyar sportolók és a magyar edzők nyitottsága, bátran kérdeznek, érdeklődnek. Az atléták pedig, akikkel foglalkozik, nyitottak az új technikák elsajátítására. Reményét fejezte ki, hogy a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságon sok magyar sportoló kerül döntőbe, és lesz majd olyan is, aki a vb-n felállhat majd a dobogó valamelyik fokára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!