Pupp és Cirjenics is megy a vb-re

2022.09.21. 18:03

A nagy elődök feladták a leckét a két paksi indulónak

Pupp Réka és Cirjenics Miklós is ott lehet Üzbegisztánban októberben, a sportág idei világbajnokságán.

R. G.

Pupp Réka mosolya érthető, a paksiak klasszisa a világranglista első helyezettjeként utazhat

Fotó: Dömötör Csaba

Tizenegy magyar versenyző indul a sportág legrangosabb erőpróbáján, az üzbegisztáni olimpiai kvalifikációs világbajnokságon – döntött a Magyar Judo Szövetség. A tizenegy induló között két paksi is ott van, az Atomerőmű SE színeit az 52 kilogrammos Pupp Réka és a 100 kilogrammos Cirjenics Miklós képviseli majd. 

Ha a paksiak vb-múltjából indulunk ki, alaposan fel kell majd kötniük azt a bizonyos fehérneműt. Magyarországnak eddig két dzsúdós szerzett világbajnoki címet. Az elsőt 1993-ban, Hamiltonban a 95 kilósok között Kovács Antal, a másodikat 2005-ben, Kairóban, a 73 kilósok mezőnyében Braun Ákos. Előbbi jelenleg a két paksi induló klubjának, az Atomerőmű SE-nek az elnöke, utóbbi pedig a női szakág szövetségi kapitányaként utazik majd Üzbegisztánba. 

Ami a paksi esélyeket illeti, azok egyáltalán nem rosszak. Különösen Pupp Réka esetében. A 26 éves paksi dzsúdós a súlycsoportoktól független világranglista első helyén áll, nem kis mértékben annak köszönhetően, hogy az utóbbi időben sorra szállítja az érmeket a rangos eseményekről. 

Idén négy Grand Slam-versenyről is éremmel a nyakában jöhetett haza. A sort februárban Tel-Avivban kezdte, ahol bronzérmet szerzett, áprilisban Antalyában meg sem állt a dobogó legfelső fokáig, júniusban, Tbilisziből egy ezüstöt hozott el, júliusban pedig szintén aranyérmes lett a budapesti GS-versenyen. Pupp Réka felnőtt pályafutása alatt eddig hat aranyat, tizenkét ezüstöt és tizenegy bronzot szerzett – világbajnokságról még nincs érme, de reméljük, hogy már csak idén októberig lesz ez így...

Cirjenics Miklós az elmúlt két évben sérülésekkel és betegségekkel küszködött, most szeptemberben, az ausztriai Oberwartban (Felsőőr) tért vissza a tatamira, de ott helyezetlenül zárt. A százkilósok súlycsoportjában jelenleg a 52. helyen jegyzett paksi cselgáncsozó utolsó komoly eredményét 2020 októberében, a magyar Grand Slamen érte el, akkor hetedik lett. Érmet legutóbb ugyanezen év februárjában szerzett, akkor a düsseldorfi GS-ről tért haza bronzzal. 

A világbajnokság október 6-án kezdődik Taskentben, a férfiaknál öt, a nőknél négy magyar versenyző indul. 

A magyar keret, Férfiak. 81 kg: Ungvári Attila (Győri AC). 90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Nerpel Gergely (TFSE). 100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE). +100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE Győr)
Nők. 52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE). 57 kg: Karakas Hedvig (BHSE), Kovács Kitti (BHSE). 63 kg: Özbas Szofi (BHSE). 70 kg: Gercsák Szabina (DVTK). 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!