Világbajnokság

2022.09.29. 13:02

Magabiztosan jutott döntőbe Kiszli Vanda

Futammásodikként kvalifikálta magát a portugáliai maraton kajak-kenu világbajnokság rövidkörös döntőjébe Kiszli Vanda.

B. S.

Kiszli Vanda megvédheti világbajnoki címét

Fotó: Freschli József

Kedden késő este érkezett meg a magyar válogatott első különítménye a portugáliai Ponte de Limába, ahol a maraton világbajnokság csütörtöki nyitónapján Kiszli Vanda már "élesben" evezett. Az Atomerőmű SE hatszoros világ- és ötszörös Európa-bajnoka lapunknak adott előzetes nyilatkozatában egy kicsit tartott a körülményektől, ez azonban nem látszott meg a rövidkörös verseny előfutamában.

Minden rendben volt az utazás során, csak kicsit hosszú volt az út. Egy átszállással jöttünk Amszterdamon keresztül Portóba, onnét még ötven percet buszoztunk a szállásra. Hajnali egy órakor kerültünk ágyba, az nem volt annyira kellemes, de legalább az alvással nem volt probléma

 – mondta még szerdán lapunknak a sportág örökös bajnoka.

Az idő borult, néha esős, de már csak holnap fog esni elvileg, és stabil 20 fok van. Ami zavar, hogy nagyon sok hínár van a vízben, ami felakad a hajóra, valamint, hogy ki- és beszállásnál három-négy méter hosszan süppedős, homokos a talaj, aminek az alján kavicsok vannak. Evezni most nem esett jól annyira, nem éreztem jónak a vizet és a pályát, szóval örülök, hogy holnap lesz egy előfutam ahol élesben is gyakorolhatom a pályát. 

A tizenkét főből álló előfutam jól sikerült a paksiak klasszisának, végig az élmezőnnyel haladt a két futószakaszt tartalmazó 3,4 kilométeres távon. A négyfős élboly élére a második kör végén állt, s bár végül a spanyol Estefania Fernandez (14:46,40 perc) meg tudta őt előzni, Kiszli döntőbe jutása nem forgott veszélyben (14:47,18 perc).

Az előfutamból az első hat automatikusan továbbjutott, így a spanyol, magyar kettős mellett a feltörekvő svéd Melind Andersson és a dán Cathrine Rask, valamint a rutinos spanyol Eva Barrios és a brit Samantha Rees-Clark is kvalifikálta magát a fináléba.

A második selejtezőben Czéllai-Vörös Zsófia (15:17,04 perc) az ausztrál Rebecca Mann mögött másodikként ért célba, így ő is ott lesz a ma (csütörtök) 18.15 órakor kezdődő döntőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!