Férfi kézilabda-világbajnokság

2023.01.12. 07:30

Bán Tamás: „döntő faktor lesz a kapusteljesítmény”

Dél-Korea ellen kezdi meg világbajnoki szereplését a magyar férfi kézilabda-válogatott (18 óra), melyre Bán Tamás, az NB II-es Hőgyészi SC vezetőedzője szerint három nehéz csoportmérkőzés vár.

Berg Sándor

Bán Tamás szerint a kapusteljesítmény lesz a döntő faktor válogatottunk szereplésében

Fotó: Dömötör Csaba

„Tavaly a félig hazai rendezésű Európa-bajnokságon testközelből láthattuk, hogy Portugália és Izland mire képes, csak előbbi tudtuk legyőzni, így végül a csoportból sem jutottunk tovább. Mindkét válogatott erős kerettel rendelkezik, a fiatal portugálok nagy része Bajnokok Ligája-csapatból érkezik, míg az izlandiak állományának kilencven százaléka a Bundesligában keresi a kenyerét – kezdett bele lapunk kérésére az esélylatolgatásba Bán Tamás, aki szerint Dél-Koreát sem szabad leírni. – Bár a bajnokság színvonala gyengébb, nem egyszer fordult elő már, hogy több hónapra edzőtáborba mentek, ahol össze tudnak csiszolódni a játékosok. Az ázsiai csapatokra jellemző kellemetlen stílust játszanak, a 4-2-es és az 5-1-es védekezést is használják, egyszóval nem szabad félvállról venni őket sem.”

A szakember szerint válogatottunk a csoportól továbbjut, de nem mindegy, hogy hány ponttal. Kedvező helyzetben az is előfordulhat, hogy a Svédország, Brazília, Uruguay, Zöld-foki szigetek kvartettből érkező három gárda közül csak bizonyos meccsre kell kihegyezni a formát.

„Ha elsőként jutunk túl a csoportkörön, jó eséllyel meglehet a célkitűzés, vagyis az első ötbe kerülés, amivel részt vehetünk az olimpiai selejtezőtornán. Nem lesz egyszerű, a korábbi világeseményeken is láthattuk, hogy akár egy-két gól is döntő lehet” – fogalmazott.

Bán Tamás szerint a vb-ről térdsérülés miatt lemaradó Máthé Dominik nagyon hiányozni fog a jobbátlövő posztról, de fontos tényező lesz, hogy a két irányító, Lékai Máté és Hanusz Egon hogyan oldja meg a rájuk nehezedő nyomást.

„Azt gondolom, hogy a döntő faktor mégis a kapusteljesítmény lesz. Mikler Roland és Székely Márton is jó formában van, de a nagy versenyeken valamiért mindig elmarad a kirívóan magas teljesítmény, a statisztikai mutatókban rendre a hátsó régióban zárunk. A hálóőrök mellett a védekezés is kulcsfontosság lesz, szerencsére Bánhidi Bence egészséges, rá támadásban is nagy szükség lesz. Az alternatívái is megvannak, Szöllősi Szabolcs a rutinjával segíthet sokat, de az ifjabb Rosta Miklós is már klasszis beállónak mondható” – zárta lapunk megkeresésére a hőgyészi vezetőedző.

Férfi világbajnokság, D-csoport, 1. forduló

Magyarország–Dél-Korea, Kristianstad, Kristianstad Arena. Csütörtök, 8 óra. Tv: M4 Sport.

A magyar válogatott szombaton Izlanddal (20.30), hétfőn Portugáliával (20.30) találkozik a csoportkörben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!