Kosárlabda

2023.02.12. 19:39

Kijutott az Európa-bajnokságra a magyar női válogatott

Nem ment könnyen, de a magyar női válogatott 74–58-ra legyőzte Romániát a Miskolcon rendezett Eb-selejtezőn, amivel eldőlt, hogy a nemzeti együttes ott lehet a nyári, szlovén és izraeli rendezésű Európa-bajnokságon.

TEOL

A három KSC-s kerettag: Miklós Melinda (balról), Studer Ágnes és Goree Cyesha

Fotó: FIBA

Székely Norbert csapata a spanyolok mögött a második helyen végett csoportjában, s ott van a négy legjobb csoportmásodik között, ami Eb-szereplést ér. A magyar együttes legjobbjának a dupla duplával, 19 ponttal és 14 lepattanóval záró szekszárdi Goree Cyesha bizonyult. Studer Ágnes nyolc pontot dobott, Miklós Melinda nem lépett pályára a találkozón. 

Eredmény, C-csoport, 6. forduló
Magyarország–Románia 74–58 (21–12, 16–22, 15–10, 22–14)
A magyar pontszerzők: Goree 19, Dubei 18, Varga A. 11, Studer Á. 8, Kányási 5, Kiss V. 4, Kiss A. 4, Dombai 3, Aho 2. 

Székely Norbert szövetségi kapitány együtteséből az alapemberek közül ezúttal is hiányzott izomsérülés miatt a Belgiumban légióskodó Lelik Réka, valamint a tavalyi térdműtéte után még nem hadra fogható Határ Bernadett. A csütörtökihez képest pedig annyiban változott a házigazdák kerete, hogy Török Ágnes és Wentzel Nóra helyett Mérész Beatrix és a szekszárdi Miklós Melinda szerepelt a 12 fős névsorban.

A csaknem teltházas miskolci csarnokban három elrontott triplakísérlet után a győri Dubei Debóra kezdte meg a pontgyártást. A temesvári 25–0-ás rajthoz képest ezúttal 7–0-nál talált be először az ellenfél, majd tízpontos különbség alakult ki. A nagy tét meglátszott a magyarokon, akik több helyzetet is „elizgultak”, 38 százalékkal céloztak csak a mezőnyből, így a második negyedet megnyerő románok három pontra felzárkóztak (37–34).

Térfélcsere után két pontra csökkent a távolság, továbbra is rengeteg kihagyott magyar dobás rontotta a színvonalat, a pontos hazai triplák aránya 19/4 volt. A honosított Goree Cyesha révén valamelyest sikerült rendezni a sorokat, az utolsó játékrész 52–44-ről indult. Ötpontos előnyben Varga Alíz és Studer Ágnes hármasai adtak lendületet, és ha a vártnál nehezebben is, de a házigazdák végül hozták a kötelező győzelmet. 

A magyarok négy győzelemmel és két vereséggel zárták szereplésüket a C-csoport második helyén, és a többi eredmény kedvező alakulása folytán eldőlt, hogy utazhatnak a szlovén-izraeli közös rendezésű Eb-re. A kontinenstornára június 15. és 25. között kerül sor, az ukrajnai háború miatt kizárt Oroszország és Fehéroroszország nem vehetett részt a selejtezőben. 

A magyarok legutóbb, 2021-ben nem jutottak ki a kontinenstornára, előzőleg pedig hetedikek lettek 2019-ben Szerbiában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!