36. Atom-kupa

2023.07.11. 13:41

Idén is erős mezőny jött össze a 36. Atom-kupán – galériával

Újabb színvonalas Atom-kupát rendeztek meg hétvégén a paksi Gesztenyés úti sportcsarnokban.

Berg Sándor

Huszonhat ország fiatal cselgáncsozói vettek részt a 36. Atom-kupán

Fotó: Molnár Gyula

A junior korcsoport idei legfontosabb magyarországi tornáján öt kontinens huszonhat országának 367 dzsúdósa lépett tatamira. Az ASE-s Tóth Barnának (73 kg) egy mérkőzés jutott a legnépesebb súlycsoportban, míg az aparhanti Kenderesi Tamás (100 kg) hetedik lett. Az éremtáblázat élén Franciaország (6 arany, 4 ezüst, 6 bronz) végzett, megelőzve Ukrajnát (2, 1, 9) és Kanadát (2, 0, 1). A hatvannégy fős magyar válogatott öt ezüst- és négy bronzéremmel (valamint hat ötödik és öt hetedik helyezéssel) nyolcadikként zárt.

„Erős Atom-kupát rendeztünk ismét, a versenyzőktől és a csapatösszetételektől kezdve minőségi, nagyon színvonalas küzdelmeket láthattunk – foglalta össze röviden a 36. alkalommal életre hívott nemzetközi junior Európa-kupát Keszthelyi László. – A francia válogatott harminc fővel vett részt, ami az éremátadásoknál igen erősen jelentkezett. Kanada is nagy létszámú csapattal jött, de olyan egzotikus országból, mint Madagaszkár, is érkezett fiatal.”

A főszervező elmondta, a sűrű program miatt (két héttel korábban Birminghamben, azt követően Szlovéniában volt verseny, a hétvégén pedig Grazban lesz a következő) ezúttal nem volt olyan biztos pont a paksi állomás, mint az elmúlt években. Hogy mégis közel négyszáz fiatal választotta az Atom-kupát, arra egyrészről a tradíció, másrészről a verseny „nem öltönyös” jellege adhat választ.

„Tudják a körülményeket, ismerik a helyet és minket szervezőket is. Velünk meg lehet beszélni mindent, rugalmasan állunk a dolgokhoz, amit ők azzal jutalmaznak, hogy ellátogatnak hozzánk – folytatta Keszthelyi László, aki hozzátette, úgy készültek, hogy a versenyig elkészül az Atomerőmű SE új központja. – Ez végül nem valósult meg, de ezt a problémát és a Gesztenyés úti sportcsarnok felújítási munkálataiból adódó nehézségeket, az építőkkel közösen, áthidaltuk és sikerült egy újabb színvonalas Atom-kupát rendeznünk.”

Sokan maradtak a táborban
Az Európa-kupát háromnapos edzőtáborozás követte, mely szerdán délelőtt zárul le. Így tehát Pakson készülnek a korosztály legjobbjai – a franciák nélkül, akik az Atom-kupa után hazautaztak – a közelgő erőpróbákra, a szeptemberi hágai Európa-bajnokságra és az októberi coimbrai világbajnokságra. A közel 300 fős edzőtáborban nemcsak a fiatalok, de a jövő évi párizsi olimpiára készülő felnőtt válogatott tagjai is részt vesznek. Többek között az atomvárosban készül Pupp Réka, Gercsák Szabina, Tóth Krisztián és Ungvári Attila is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!