Építkezés

2022.03.23. 14:01

Közel 1,5 milliárd forintból épül új cselgáncs csarnok Pakson

Közel másfél milliárd forintból épül meg a paksi Atomerőmű SE judo szakosztályának új, háromszintes központja, ahol egyebek mellett két versenyméretű küzdőtér is helyet kap. Az előkészítő munkák megkezdődtek, amelyet kedden délután Süli János is megtekintett.

Gazsó Rita

Fotó: Molnár Gyula

Napok óta dolgoznak a munkagépek az ASE csarnok és a tekéző közötti területen, ahol a jelentős méretű, leendő judo csarnok alapjait ássák. Az előkészítő munkákat kedden tekintette meg Süli János miniszter, a térség országgyűlési képviselője, Kovács Antal, az Atomerőmű SE elnöke és Hangyási László, az egyesület judo szakosztályának edzője. A bejáráskor elhangzott, az állami forrásból, összesen 1,462 milliárd forintos támogatásból készülő, közel kétezer négyzetméteres építmény háromszintes lesz, két teljes versenyméretű küzdőtérrel, kisméretű lelátóval, nézőtérrel, hat pihenőszobával és egy szaunával. 

 

Süli János a kezdetek óta támogatta a kezdeményezést, már akkor, amikor még amikor az Atomerőmű SE elnöke volt. A beruházással kapcsolatban az épülő sportcsarnok bejárásakor jelezte, hogy a kivitelezés hivatalosan 2023 végén zárul, de a kivitelező tervei szerint ennél jóval hamarabb, akár még az idei évben végezhetnek a munkával. A miniszter szerint a paksi cselgáncsozók eddigi eredményei is magukért beszélnek, innentől pedig végre méltó körülmények között folytathatják a felkészüléseket akár világversenyekre is. A távlati sport célú beruházási elképzelések között megemlítette az uszoda mögötti terület fejlesztését is, ahol egy kézilabda- és kosárcsarnok készül majd, amelynek tervei már készen vannak.

 

Hangyási László Atomerőmű SE judo szakosztályának edzője évtizedek óta szeretett volna megfelelő színvonalú helyet biztosítani sportolóik számára. Az edző az eseményen beszámolt róla, hogy az 1986 óta működő egyesület eleinte az egészségügyi háznál található esküvői termet használhatta edzésre, majd a megrongálódott födémszerkezet miatt a Barátság úti, jelenlegi helyiségbe költöztek. Bár az uszoda mellett, a konditeremmel közösen és a Bezerédj iskolában is van egy edzőhelyük, ezeket mostanra kinőtték.

 

– Nagy büszkeség számunkra, hogy eljutottunk odáig, hogy elkezdődött a munka, a judoterem alapjainak építése. Paks az eredményeivel Magyarország egyik legeredményesebb judo szakosztálya, amíg ki nem nőtték a helyet, megyei edzőcentrum is működött itt, emellett évente legalább két nagyobb versenyt is rendeznek Pakson, köztük az Atom Kupát – mondta a szakember, akitől megtudtuk, hogy a beruházást már 2016 óta tervezték. A helyszínnel kapcsolatban úgy fogalmazott, felmerült a Barátság úti edzőterem bővítése, de annak költsége csaknem annyi lett volna, mint egy új épület kialakítása, a Magyar Judoszövetség támogatásával ezért döntöttek utóbbi mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!