Kosárlabda

2023.07.09. 19:38

Szücs Grétáék az ötödik helyen végeztek az U18-as Európa-bajnokságon, Konyában

Legyőzte a házigazda törököket, így megszerezte az ötödik helyet a magyar U18-as leányválogatott a Törökországban rendezett Európa-bajnokságon.

Rónai Gábor

Szücs Gréta, az Atomerőmű KSC Szekszárd fiatalja jól játszott a tornán

Fotó: FIBA

A Völgyi Péter dirigálta együttes a helyosztón a házigazdák legjobbjait múlta felül, mégpedig magabiztos játékkal 57–44-re. A nemzeti együttesben az Atomerőmű KSC Szekszárd fiatalja, a még mindig csak 16 éves Szücs Gréta is ott volt, s a magasember az utolsó összecsapáson 5 ponttal és 3 lepattanóval segítette győzelemhez a nemzeti csapatot. 

A magyarok másodízben verték meg a törököket, akiket még a csoportkörben 67–48-ra múltak felül. Az akkori mérkőzéssel ellentétben a mostanit nehezebben sikerült megnyerni. A törökök egy 11–2-es rohammal nyitottak, s az első negyedet meg is nyerték. Aztán összekapta magát a magyar együttes, amely a folytatásban szép lassan jött felfelé, s három perccel a nagyszünet előtt már a mieink vezettek. A szünet után még úgy, ahogy tartották magukat a törökök, de a záró negyedre a magyar csapat végképp felőrölte ellenfelét.   

U18-as Európa-bajnokság, Konya. Magyarország–Törökország 57–44 (11–19, 16–6, 13–10, 17–9). Magyarország: Dobó 6, Rátkai 15/3, Aho 10/3, Strausz 4, Szücs G. 5. Csere: Gábor 5, Szakoczi, Toman D., Fárbás 4, Kastl 4, Bajzáth 4, Toman R. Szövetségi edző: Völgyi Péter. 

A magyar együttes összességében sikeres Európa-bajnokságot zárt, amelyen csupán két csapattól, a döntős franciáktól és szlovénoktól szenvedett vereséget. Előbbiektől a csoportkörben, a kontinenstorna nyitányán kapott ki a válogatott 61–41-re, utóbbival szemben pedig a negyeddöntőben maradt alul 76–60-ra.

A törökök mellett a lengyeleket is kétszer verték meg Völgyi Péter „leányai”, akik a csoportkörben 79–40-re, az 5-8. helyért zajló helyosztós párharc első meccsén pedig 74–40-re győztek. 

A szekszárdi Szücs Gréta mindegyik mérkőzésen lehetőséget kapott, és átlagban 4,6 ponttal, 3,1 lepattanóval és 1,3 gólpasszal zárt egy olyan mezőnyben, amelyben nála másfél évvel idősebbek játszottak.

A harmadik helyet a spanyolok szerezték meg a szerbekkel szemben (70–41). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!