Mesterek Tornája

2023.08.03. 15:18

Itt nincs könnyű mérkőzés – ellenfeleket kaptak a paksi dzsúdósok a Mesterek Tornáján

Megtartották a jövő évi olimpia szempontjából legjelentősebb kvalifikációs verseny, a Mesterek Tornája sorsolását. A budapesti Papp László Sportarénában péntektől vasárnapig tartó viadalon három paksi dzsúdósért szoríthatunk.

Berg Sándor

Pupp Réka (kékben) mongol ellenféllel kezd

Forrás: IJF

Sztárparádét láthatnak azok, akik a következő három napban ellátogatnak a Papp László Sportarénában, ugyanis a cselgáncs nagyágyúi versengenek az olimpiai kvalifikációs pontokért. A Mesterek Tornájára a súlycsoportok legjobb harminchat dzsúdósa kap meghívást, a tizennégy súlycsoportban – egyet leszámítva – ott lesznek a világranglistát vezetők.

Könnyű mérkőzés így nem lesz a viadalon, ezért az Atomerőmű SE mindhárom klasszisának fel van adva a lecke. Pupp Réka (52 kg) a világranglistán elfoglalt 4. helyével automatikusan résztvevője a tornának, a háromszoros Grand Slam-győztes, Eb-bronzérmes, olimpiai és világbajnoki ötödik paksira az első körben Lkhagvasuren vár. A 22 éves mongol a 22. helyen áll a ranglistán, idén Párizsban hetedik, hazai pályán Ulánbátorban ötödik lett a GS-en. Az egyetlen meccsüket utóbbi helyszínen vívták egymás ellen, abból Pupp jött ki győztesen.

Gercsák Szabina (kékben) felé billen riválisa elleni örökmérlege 
Forrás: IJF

Gercsák Szabina (70 kg) is „egyenes ágon” kvalifikálta magát a Masters Hungary-ra, ő a belga Gabriella Willemsszel mérkőzik meg az első fordulóban. Az egykorú dzsúdósokat tizenhét hely választja el egymástól a ranglistán Willems javára, aki viszont február óta nem lépett tatamira. A 32. pozícióban álló Gercsák viszont szorgosan utazik a versenyekre, ám eddig csak kisebb rangú megmérettetéseken ért el helyezéseket. Ez lesz az ötödik összecsapásuk, az első hármat a magyar, legutóbb tavaly áprilisban viszont a belga nyert.

A Magyar Judo Szövetség házigazdaként két sportolót nevezhetett súlycsoportonként, így eshet meg, hogy bár ranglista alapján nem, de mégis szőnyegre állhat Cirjenics Miklós (100 kg). A 77. helyen álló kétszeres olimpikon idén csupán két egyéni versenyen indult, azokon a Grand Prix-ken viszont két hetedik helyet szerzett, míg ellenfele, a román Asley Gonzalez, aki a 25. a ranglistán, viszont már a hatodikra készül. Az év elei tel-avivi Grand Slamen hetedik, a márciusi római European Opent pedig megnyerte. Habár mindketten 33 évesek, először találkoznak egymással.

Cirjenics Miklós (fehérben) új ellenfelet vesz fel a listára
Forrás: IJF

Az indulók számának megfelelően a nemzetközi szövetség (IJF) a kezdési időpontokat is meghatározta. Így pénteken Pupp Rékával 9, szombaton Gercsák Szabináal 10, vasárnap Cirjenics Miklóssal 9.30 órakor kezdődnek a küzdelmek a Papp László Sportaréna küzdőterén. 

A sportágban kétéves versenysorozat során lehet kiharcolni a jogot a jövő nyári párizsi játékokra. A június közepéig megszerzett kvalifikációs pontok feleződtek, a másodiké teljes egészében számítanak. Így lehet, hogy a Masters Hungary-n elért helyezés nagyobb súlyú, mint a májusi világbajnokság, amelyre még a kétéves ciklus első évében került sor. A budapesti részvétel már önmagában sokat hoz a konyhára a dzsúdósoknak, az indulás 200 kvalifikációs pontot jelent, a bronzérmes 900-zal, a döntős 1260-nal, a győztes 1800-zal gazdagodik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!