Kajak-kenu

2023.08.07. 16:05

Két paksi kenus is triplázott az év utolsó versenyén

Az Atomerőmű SE tizenegy, a Tolnai Kajak-Kenu Sport Egyesület két éremmel zárta a Serdülő, Ifjúsági, U23-as Magyar Bajnokságot Szegeden.

Berg Sándor

Pálfalvi Viktor többek között a Kolonics György Emlékfutamot is megnyerte az ob-n

Forrás: MKKSZ

Fotó: Szalmás Péter

Nyolcvan tagszervezet, köztük a négy Tolna vármegyei klub vett részt a szegedi Maty-éren rendezett korosztályos magyar bajnokságon. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapja szerint közülük ezúttal a szekszárdiaknak és a dunaföldváriaknak nem jutott érem, a paksiak tizenegy (8 arany, 3 ezüst) dobogós helyezéssel gazdagodtak, míg a tolnaiak egy-egy második és harmadik pozícióval zártak.

Remekül sikerült szezonját kívánta megkoronázni a paksiak ifjúsági kenusa, Juhász István, aki a világbajnokságon egy aranyat és két ezüstöt, a kontinensviadalon pedig mindkét fényes éremből egyet, egyet gyűjtött be. Ebben a korosztályban utolsó versenyére készülő madocsai tehetségnek Szegedre is kitartott a lendülete, hiszen egyesben 200, 500 és 1000 méteren sem talált legyőzőre, míg fél kilométeren régi-új társával, Molnár Csanáddal – már az U23-asok között – ezüstérmet szerzett. 

„Elég fáradt vagyok már így a szezon végén, de jó volt újra itthon versenyezni és a barátaimmal megmérkőzni, és örülök, hogy nyerni is tudtam. Végig arra gondoltam, hogy ez a szezont lezáró verseny és nem izgultam túl. Jövőre U23-as leszek, ami egy nagy lépcső, de megpróbálok minél hamarabb beilleszkedni és jól teljesíteni ott is” – fogalmazott a szövetség honlapján a 18 éves Juhász.

A legjobb serdülő és ifjúsági korú sportolók (U15, U16, U17) számára dupla téttel járt az ob, ugyanis itt szerezhettek indulási jogot a szeptemberi poznani Olimpiai Reménység Versenyére. A válogatónak beillő bajnokságon Pálfalvi Viktor remekelt, az Atomerőmű SE fiatal kenusa megnyerte a C1 1000 méter döntőjét, két kilométeren pedig második lett, párosban 500-on és négyesben 1000-en szintén magyar bajnok lett.

A legidősebb korosztályban a kenu négyes tagjaként idén világbajnoki címet szerző Besenyei Ádám ezúttal 500 és 1000 méteren szerzett aranyérmet a társakkal, 200-án pedig másodikként zártak.

A tolnai Horváth Emőke, Buri Petra kajak páros öt kilométeren bronzérmet szerzett, Horváth Zsófiával és Zsédely Zsófiával kiegészülve 1000 méteren ezüstöt lapátoltak össze.

A magyar bajnokság során négy futam Kolonics György Emlékfutam volt egyben. Juhász István, valamint Pálfalvi Viktor a szegedi Gyányi Milánnal az érmen túl a győzelemmel járó vándorserleget is a magasba emelhette.

Dobogós eredmények
Atomerőmű SE. Aranyérem: Juhász István (C1 ifjúsági, 200, 500 és 1000 méter). Pálfalvi Viktor (C1 serdülő, 1000, C2 500 és C4 1000 méter). Besenyei Ádám (C4 U23, 500 és 1000 méter). Ezüstérmes: Juhász István (C2 U23, 500 méter). Pálfalvi Viktor (C1 2000 méter). Besenyei Ádám (C4 200 méter).
Tolna. Ezüstérmes: Horváth Emőke, Horváth Zsófia, Buri Petra, Zsédely Zsófia (K4 ifjúsági, 1000 méter). Bronzérmes: Horváth Emőke, Buri Petra (K2, 5000 méter)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!