Labdarúgás

2023.08.16. 19:18

Szombaton rajtol az összevont focibajnokság Tolnában

Összevont bajnokságban játszanak a Tolna vármegyei eső és másodosztályú csapatok. Tavasszal az első nyolc helyezett az élvonalban, a maradék hét a második vonalban folytatja.

Rónai Gábor

Krausz Márton, a Magyar Labdarúgó Szövetség tolnai sportigazgatója

Fotó: A szerző felvétele

Két napja érkezett meg a Magyar Labdarúgó Szövetségtől (MLSZ) az a hivatalos értesítő, amelyben az elnökség engedélyezte, hogy összevont bajnokságban szerepeljenek a Tolna vármegyei első és másodosztályú csapatok, mondta szerda délután érdeklődésünkre Krausz Márton sportigazgató, aki hozzátette, csak ez az egy lehetőségük volt a bajnokság kiírására. 

Az FC Dunaföldvár NB III-ba jutása és a Tamási 2009 FC visszalépése miatt hat csapat maradt volna a vármegyei első osztályban, márpedig az MLSZ ajánlása szerint ilyen kis létszámmal nem lehet bajnokságot indítani (minimum nyolc csapat kell az önálló bajnokság kiírásához).

A júniusi paksi egyeztetésen – amelyet Süli János, a társadalmi kollektíva elnöke kezdeményezett – egyeztek meg  a csapatok képviselői abban, hogy összevont bajnokságban játszanak majd. Egyedül a madocsaiak jelezték, hogy ők a harmadik vonalban indulnak. A harmadosztály Nyugati csoportjának bajnoka, a Dombóvári LK pedig előbb igent mondott az összevont bajnokságban való szereplésre, aztán meggondolták magukat és végül maradtak a harmadik vonalban.

Így tizenöt csapattal indul szombaton a 2023/2024-es szezon. A csapatok tizennégy mérkőzést játszanak ősszel, aztán tavasszal ketté válik a mezőny, az első nyolc helyezett a vármegyei első osztályban, a maradék hét gárda pedig a vármegyei második vonalban játszik majd. Krausz Márton kihangsúlyozta, hogy tiszta lappal, azaz nulla ponttal indulnak majd a csapatok, az összevont bajnokság célja csak a kvalifikáció és az osztályok kialakítása. 

Az ifjúsági bajnokság kapcsán a sportigazgató kihangsúlyozta, a tizenkét csapat indít U19-es gárdát, a Tolna VFC, a Tevel Medosz SE és a Nagymányoki SE nem tud ilyet kiállítani. Helyükre a Madocsa SE, a Tamási 2009 FC és a Majosi SE nevezett, ami azt jelenti, hogy azon sportegyesületek esetén, amikor mindkét gárdának van ifije, a felnőtt találkozó előtt rendezik majd az U19-es összecsapásokat, a további találkozókat egyeztetni kell a feleknek. 

A hétvégén tehát elsőként az összevont bajnokságban indul útjára a labda, pontosabban szombaton játsszák le a szezon első meccseit a csapatok. A rajt előtti ligaértekezleten az is eldőlt, hogy csonka fordulót rendeznek, a Bonyhád-Börzsöny SE–Bátaszék SE találkozót ugyanis későbbi időpontra halasztották. 

Az 1. forduló programja, augusztus 19., szombat: Kakasd SE–Tevel Medosz SE, Tengelici SE–Bölcskei SE, Dombóvár FC–Kisdorogi FC, Mórágyi SE–Bonyhád VLC, Aparhanti SE–ASE Paks, Tolna VFC–Faddi SE 17 óra. Szabadnapos: Nagymányoki SE. 

Három csoportban
A vármegyei harmadik vonalban három csoportban küzdenek majd a csapatok, mondta a sportigazgató. Területi felosztás szerint mindegyik osztályban kilenc-kilenc gárda játszik majd, azaz összesen 27 csapat szerepel a 2023/2024-es idény legalsó osztályában. Keleten kettő, Nyugaton pedig egy csoportban küzdenek majd a pontokért és a helyezésekért.

 

Negyvenhét csapat
Negyvenhét Tolna vármegyei együttes szerepel majd a különböző bajnokságokban a 2023/2024-es szezonban. Az NB I-ben, vagyis az OTP Bank Ligában a Paksi FC, az NB III-ban az FC Dunaföldvár, a Bonyhád-Majos, a Szekszárdi UFC és a Paksi FC II érdekelt. Az összevont bajnokságban 15, a harmadik vonalban 27 csapat lesz érdekelt. 



 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!