Sakk világkupa

2023.08.10. 08:40

Újabb bravúrral lepte meg magát a születésnapos Berkes Ferenc

Az Atomerőmű SE magyar bajnok nagymestere, Berkes Ferenc nyerte világossal az első partit a korábbi világbajnok Ruszlan Ponomarjov ellen a legjobb 32 között az idei, tizedik egyéni sakk világkupán.

Teol.hu

Berkes Ferenc egy döntetlenre van a legjobb 16-tól a bakui világkupán

Fotó: Molnár Gyula

Az izraeliek korábbi világbajnoki döntősét, Borisz Gelfandot és a világranglista 25. helyezettjét, az orosz Nyikita Vityugovot is búcsúztató Berkes Ferenc ezúttal Ruszlan Ponomarjov ellen került lépéselőnybe, miután – az esemény honlapja szerint – 45 lépés után felülkerekedett ukrán riválisán. A 38. születésnapját kedden ünneplő nyolcszoros magyar bajnok nagymesternek a csütörtöki (mai) második partiban sötéttel döntetlen is elég a továbbjutáshoz.

Az Ukrajnával kétszeres sakkolimpiai bajnok Ponomarjov 2002-ben a nemzetközi szövetség (FIDE) világbajnoki döntőjében meglepetésre legyőzte honfitársát, Vaszilij Ivancsukot, így 18 évesen minden idők legfiatalabb világbajnoka lett. Mindezek miatt az Atomerőmű SE sakkozójának – aki a világranglistán a 156. helyet foglalja el – győzelme nagy bravúrnak számít.

Bár a világkupán sok a hiányzó – a francia Alireza Firouzja, Rapport Richárd vagy a világbajnok Ting Li-zsen sem játszik –, így is erős a mezőny, amelyből a három legjobb meghívást kap a világbajnokjelöltek tornájára. Az áprilisi asztanai vb-döntőben a kínai tie breakben győzte le az orosz Jan Nyepomnyascsijt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!