Labdarúgás

2023.09.11. 14:06

Brillíroztak a gyulaji focisták Felcsúton

Harmadjára is dobogóra állhattak a gyulaji U15-ös labdarúgók a Magyar Máltai Szeretetszolgálat futballtornájának döntője után. Orsós Csaba pedig gólkirályi címet érdemelt, míg Szatmári István korosztályukban a legjobb játékos lett.

Révészné Hanol Erzsébet

Ezüstéremmel és két egyéni díjjal tértek haza a gyulaji U15-ös labdarúgók Felcsútról, ahol a Felzárkózó települések (Fete) országos labdarúgó bajnokságának négyes döntőit rendezték szombaton. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat futballtornáján, a Fete Kupán, Gyulaj U15-ös csapata harmadszor vett részt, és eddig minden alkalommal dobogóra állhatott.

Miként azt az eseményről szóló sajtóközleményben írják, a Felzárkózó települések programban szereplő hátrányos helyzetű falvakat felölelő regionális selejtezők az év során három helyszínen – Szolnok, Miskolc és Telki – zajlottak. Ezeken a mérkőzéseken 60 település csapata, több mint 650 gyermek lépett pályára. A selejtezőkből korosztályonként a legjobb négy-négy csapat kvalifikálta magát a szeptemberi, országos fináléra, amelyet idén is a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián rendeztek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Máltai SE és a Fókuszban a gyermek program egész országot lefedő labdarúgó programsorozatának záró eseményén két korosztályban (U12, U15) 24 hátrányos helyzetű település csapata, több mint 250 gyermek vett részt.

A felcsúti sportkomplexumban nyolc, tökéletes állapotú pálya, a Magyar Labdarúgó-szövetség jóvoltából hivatásos játékvezetők, valamint Sipőcz József, az Aréna 4 és a Match 4 profi szakkommentátora, műsorvezetője várta a csapatokat, soraikban számos Fete-válogatott játékost is. Ennek megfelelően igazi presztízsmeccsek, komoly színvonalú összecsapások zajlottak. A gyulaji srácok az elődöntőben a tarnabodi csapatot győzték le 2–1 arányban, majd a döntőben Kömlő következett.

Szatmári István. Fotó: Majoros Árpád Csaba/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Mindkét korosztály fináléjában az élvonalbeli mérkőzéseknek is helyt adó Pancho Arénában léphettek pályára az ifjú labdarúgók. A végső összecsapásoknak egyéni bemutatással, bevonulással  adtak rangot, és mindkétszer lefújásig kiélezett mérkőzést hoztak a mérkőzések A Martinka Dániel által vezetett gyulaji csapat 2–1-re maradt alul a kömlőiekkel szemben. Az ezüstérem mellé két egyéni díj is jutott a gyulajiaknak: Orsós Csaba gólkirályi címet szerzett 6 találattal, míg a legjobb játékosnak Szatmári Istvánt választották.

Az elismerés azonban minden résztvevőnek és edzőnek kijár, hiszen a Pancho Arénában és a Fete Kupa selejtezőin pályára lépő fiatalok bebizonyították, hogy kellő akarattal és kitartással egy kis településről, hátrányokkal terhelve is el lehet jutni a legjobbak közé. Ezt elismerve, a huszonnégy csapatos országos döntő minden résztvevője ajándékcsomagot vehetett át az MLSZ és a Puskás Akadémia jóvoltából.

Orsós Csaba. Fotó: Majoros Árpád Csaba/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A sajtóközleményben arra is kitérnek, hogy a 2019-ben indult Felzárkózó települések programban kiemelkedő esélyteremtő kezdeményezésként kap teret a sport. Több helyszínen beépült a leszakadó közösségekért végzett szociális munkába. A sportprogramokra rendszeresen járó gyerekeknél már rövid távon észrevehetőek a pozitív változások, hiszen az edzésen való részvétel előfeltétele az elkészített házi feladat és a jó iskolai magatartás. A rendszeres edzések és meccsekre utazások csapatot építenek, a közösen átélt élmények során pedig olyan pozitív értékek épülnek be a mindennapjaikba, amelyeket később, életük minden szakaszában tudnak kamatoztatni. A leszakadó településeken a sport ezért nem csupán hobbi, hanem esély egy teljesebb életre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!