Kosárlabda

2023.09.13. 18:36

Ötven éve verte végig az országot a legendás bajnokcsapat

Ötven éve nyert aranyérmet a legendás BSE csapatával Harsányi Mária. Az Atomerőmű KSC Szekszárd utánpótlásnevelésért felelős szakmai vezetője sosem felejti azt az időszakot.

Rónai Gábor

Harsányi Mária (a kép jobb szélén) hallgatja Szabó Ödön taktikai utasításait

Fotó: Beküldött kép

„Egyetlen vereséget elszenvedve nyertük meg a bajnokságot, mégpedig jó védekezésünknek és pörgős támadójátékunknak köszönhetően – emlékezett vissza az ötven évvel ezelőtt történtekre Harsányi Mária, akit későbbi apósa, Szabó Ödön mesteredző vitt fel Szekszárdról a BSE-hez.

Mint fogalmazott, neki nagyon sokat köszönhet, hiszen ő szerettette meg vele a sportágat, az ő kezei alatt lett bajnok és kupagyőztes is. 

Az 1973-ban megszerzett arany a klubnak és Harsányi Máriának is az első volt. A következő évben még egyszer bajnoki címet és kupát is nyert a városmajoriakkal, aztán hazaigazolt, és Szekszárdon épített karriert – innen lett válogatott, de igazából edzőként teljesedett ki. Az akkori bajnokságban Németh Ágnes – őt sem kell bemutatni senkinek – mögött második lett a pontdobók versenyében, s rögvest jött is a válogatott meghívó. Három alkalommal is felhúzhatta a címeres mezt, de nagy bánatára nagy nemzetközi tornán már nem adatott meg neki, hogy játsszon. 

Harsányi Mária büszke arra, hogy többszörös válogatottakkal dolgozhatott együtt – Ináncsinét, Szabics Magdolnát, Budavári Zsuzsát, Geiszhauer Évát említi – a fővárosiaknál, Szabics Magdolnától például úgy megtanult védekezni, hogy később ő lett a budapestiek egyik legjobb „emberfogója”.

Nemcsak játszott a BSE-ben, hanem a kosárlabdázás mellett edzősködött is, serdülő csapatával akkor a hatos döntőbe jutott, nála kezdett kosarazni Deák Éva, aki ma a Vasas utánpótlásában dolgozik, de volt játékosa a későbbi sokszoros válogatott Fodor Katalin és Lisziewicz Júlia is. 

Az igazi sikereket Szekszárdon érte el, hogy ne menjünk nagyon messzire, idén tavasszal megnyerte az U14-es csapatával az országos serdülő bajnokságot, s olyan játékosokat nevelt ki a sportágnak, mint Studer Ágnes, aki ma már a török sztárklub, a Mersin légiósa, s aki éppen minap adott egy hosszabb interjút a TEOL.hu-nak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!