Sakk

2023.10.27. 11:55

A nyolcéves Nagy Norbi ötven százalékot hozott első világbajnokságán!

A lehetséges tizenegyből 5,5 pontot szerzett meg Nagy Norbert az egyiptomi korosztályos világbajnokságon.

Rónai Gábor

Nagy Norbi (jobbról) első világbajnokságán jó teljesítményt nyújtott

Fotó: Beküldött fotó

Sok-sok élménnyel és sok-sok tapasztalattal gazdagodott a magyar delegáció az egyiptomi korosztályos világbajnokságon, ahol Nagy Norbert személyében egy Decsen sakkozó fiatalnak is szoríthattunk. A székesfehérvári ifjú nem is teljesített rosszul, hiszen a megszerezhető 11 pontból 5,5-öt begyűjtött, ami ötven százalékos eredmény! Lehetett volna jobb is, mert akadtak olyan partik, amelyeket kissé nagyobb odafigyeléssel, kissé több koncentrációval megnyerhetett volna Gál Péter tanítványa, de ok egyáltalán nincs a szomorkodásra, sőt inkább dicséret illeti a nyolcéves fiút. 

Norbi az egyiptomi Dwidar Youssef, a moldáv Hariton Luca, a szlovén Jakob Krajnc és a cseh Petr Strihavka ellen győzni tudott, a türkmén Maksat Awlyakuliyevvel, a mongol Khuslen Bat-Yalalttal és az ukrán Kovalenko Luchezaróval remizett. Két kínaitól, Qian Qipengtől és Bai Moxuantól, valamint a török Karaboga Neset Erentől és a másik ukrántól, Firmanyuk Levanttól kikapott, így a 49. helyen végzett. 

A 90 versenyzőt felvonultató mezőny összetettjében a FIDE színekben versenyző, de orosz születésű Roman Shogdzhiev végzett az első helyen, mégpedig százszázalékos teljesítménnyel! A szintén FIDE-színekben induló, s szintén orosz Aidan Gafurov kilenc ponttal zárt, a dobogó harmadik fokára pedig a nyolc pontot begyűjtő szlovák Tomas Andre állhatott fel. A verseny kiegyenlítettségét mutatja, hogy kilencen zártak 6,5 ponttal, tizenegyen gyűjtöttek be 6 pontot, és Norbi mellett még tizenkét olyan sakkozó ifjonc akadt, aki 5,5 ponttal zárt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!