Riport

2023.12.24. 18:00

Kollár Sándor: „Siránkozhatnék, hogy ez történt velem, de attól jobb lenne?”

Kettős látással kezdődött, de akkor még nem tulajdonított nagy jelentőséget neki. Egykor ünnepelt futballsztár volt, ma sclerosis multiplex-betegséggel él. Azt mondja, nem fáj semmije, csak a szíve sajog amiatt, hogy sorra eltűntek mellőle a régi barátok. Kollár Sándor ma is imádja a futballt, de inkább már csak televízión követi, helyszíneken csak nagy ritkán bukkan fel. Másfél éve egy új világ nyílt meg előtte, csodás festményeken keresztül fejezi ki az érzéseit.

Rónai Gábor

Kollár Sándor optimizmusa irigylésre méltó – igyekszik mindig megtalálni a pozitívumot

Fotó: Makovics Kornél

„Már nem vagyok a régi. Siránkozhatnék, hogy ez történt velem, de attól jobb lenne? Inkább elfogadom a helyzetemet...”

Így fogadott Kollár Sándor, amikor szerdán reggel meglátogattam a decsi idősek otthonában, ahol portásként dolgozik. Régi barátság a miénk, talán húsz évre is visszanyúlik. A focipályán kezdődött, amikor jómagam még első éveimet tapostam újságíróként, ő akkor már ünnepelt „futballsztár” volt. Futószalagon lőtte a gólokat az NB III-ban, s az akkoriban még megyebajnokságnak hívott ligában. Pedig két évtizede – nem megbántva a mostaniakat – kiváló futballisták kergették a bőrt a pályákon. Kiss János, Kalmár Ferenc, Dienes Pál, Varga Ferenc, Porga István – hogy csak néhányat említsek közülük. Kollár Sándor a húszas évei közepén simán felvette velük a versenyt, a góljai utáni különleges mosolyát nem lehet elfelejteni. 

Csodás volt az élete, minden a sikerekről szólt, örökké sütött a nap. Csajozott, bulizott, ahogy minden fiatal – de a futball volt az örök szerelem. Amikor szögre akasztotta a csukát, még eljárt a szeniorok közé focizni, pedig nem volt olyan öreg. Élvezte a játékot, s közben tervezte a jövőjét. Aztán amikor édesapja jó tíz évvel ezelőtt elment, s ráhagyta a családi házat, felkerekedett, s meg sem állt Németországig. Egy plakátragasztó cég hívta, úgy volt vele, egy kicsit rendbe szedi magát anyagilag, aztán felújítja a házat, amit örökölt, s éli az életét – boldogan. 

A sors azonban nem ezt az utat szánta neki. Az egész kettős látással kezdődött, de nem tulajdonított neki különösebb jelentőséget. Örök életében sportolt, mozgott, mi baja lehetne? Aztán hazautazott, és jött a vizsgálat, majd a diagnózis: sclerosis multiplex vagy ahogy a köztudatban elterjedt, SM (a központi idegrendszert, az agyat és a gerincvelőt érintő krónikus betegség). Igazából fel sem fogta, mert nem tudta, hogy ez mi, hogy ez mivel jár. Aztán elkerült Nagykőrösre rehabilitációra, ahol ilyen betegséggel diagnosztizáltakat kezeltek. A sok tolókocsi látványa szíven ütötte. „Vajon ez vár rám is?” – tette fel magának a kérdést. 

Felgyorsultak az események. Jöttek a kezelések, előbb Pécsre járt öt éven keresztül, mostanság pedig Szeged az úticél. Kéthavonta kap kezeléseket, amelyek betegsége szinten tartását célozzák. Decsen és Szekszárdon közben gyógytornász és konduktor foglalkozik vele – be van táblázva szinte minden napja. A mozgása nem a régi, nehezen jár, de jól van, nem fáj semmije, csak a lelke. Utóbbi azért, mert a régi focistatársak eltávolodtak tőle. „Sanyi, te rokkant vagy, nekünk meg nincs időnk, rohanunk” – mondja, miközben könnyekkel telik meg a szeme. Nehéz volt ezen túltennie magát, de úgy van vele, aki fontos számára, s akiknek ő fontos, azok ott vannak neki. Az édesanyja, a húga, s annak családja. Azt mondja, már nem a régi. Siránkozhatna, hogy ez történt vele, de attól semmivel sem lenne jobb, inkább elfogadja a helyzetét, s megpróbálja a pozitívumokat megkeresni benne. 

Kilenc éve dolgozik a decsi idősotthonban. Reggel nyolckor bemegy a portára, aztán négykor hazamegy. Szereti. Szereti, mert közösségben van, s szereti, mert őt is szeretik. Jól elbeszélget a lakókkal, akiknek mindig igyekszik segíteni. Valakinek az okostelefonját javítja, másnak a táskarádióját szereli meg. Hálásak neki, s ő is hálás, hogy a helyzetéhez képest itt megtalálta a számításait. Nemrég két riporter járt nála, s forgatott róla filmet a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány megbízásából. Megható lett a videó, amelyet internetes oldalunkon, a TEOL.hu portálon lehet megtekinteni. 

Kollár Sándort másfél éve rabul ejtette egy új világ. Beiratkozott Braun Gábor művésziskolájába, ahol festeni és rajzolni tanul. Ahogy annak idején a gólokat lőtte, most úgy kerülnek ki a jobbnál jobb alkotások a kezei közül. Az elmúlt egy évben negyven képest festett meg, s volt már kiállítása az idősek otthonában és a helyi faluházban is. Mindent vászonra varázsol, legyen az akár egy arckép, egy tájkép, vagy egy elkapott pillanat. Ha hazamegy a munkából leül a tábla elé, kézbe veszi az ecsetet, és útnak indul egy másik világba. Ahol mindig süt a nap, ahol kék az ég, s ahol csodás a naplemente és a napfelkelte. Egyik alkotása az idősotthon falát díszíti, mi tagadás, feldobja az előteret. 

Persze az örök szerelem még ma is a futball. Imádja az olasz és a spanyol focit, a válogatott meccseit természetesen követi, és szurkol a csapatnak, hogy jövőre emlékezeteset produkáljon a németországi Európa-bajnokságon. „A tolnai fociról inkább nem mondok véleményt, amikor még játszottam, egy Decs–Őcsény rangadóra összejöttek ezerkétszázan, ma pedig Decsen csapat sincs már, s Őcsényben sem éppen a legszebb napjait éli a futball. Voltam tavasszal Mórágyon, a Bátaszék–Dunaföldvár bajnokin, de elég nehézkesen mozgok, így ilyenre csak nagy ritkán vállalkozok. Az ünnepek között azért elmegyek a kozármislenyi és a bátaszéki teremtornára – jó lesz egy kicsit újra belekóstolni a hangulatba” – fogalmaz. 

Apropó ünnepek! A karácsonyt nagyon várja, mert imád enni, s ilyenkor jobbnál jobb ételektől roskadozik az asztal. Az édesanyja és a húga is kitesz magáért, s neki jöhet minden, sültek, halak, töltött káposzta, sütemények. És egy-egy pohár sör, vagy bor is belefér. Azt mondja, januárban észre is veszi magán, ha jobban sikerül az ünnep, mert sokkal nehezebben mennek fel rá a nadrágjai. De hát, mit csináljon, ez a néhány nap erről szól. Az együtt töltött időről, a jó ételekről, a megnyugvásról, s a lelki béke megtalálásáról. 

„Nem rossz ez az élet, csak másabb, el kell fogadnom magam úgy, ahogy vagyok, mert ha siránkoznék akkor sem lenne jobb” – mondja búcsúzóul, s amikor azt kérdezem tőle, hogy mit kíván a 2024-es évtől, mosolyra húzódó szájjal, kissé fátyolos tekintettel hozzáteszi, nem vágyik sok pénzre, nem vágyik új autóra, nem vágyik semmi különlegesre. Csak élni és festeni szeretne. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!