Labdarúgás

2023.12.10. 20:04

Legyőzte a Ferencvárost, s ezzel őszi első lett a Paksi FC

Az ősz rangadóján a Paksi FC legyőzte a Ferencvárost, s ezzel eldőlt, hogy az utolsó forduló eredményeitő függetlenül első helyezettként mehet téli pihenőre.

Berg Sándor

Történelmi mérkőzést játszottak vasárnap a Fehérvári úton, a két klub közel másfél évtizedes közös NB I-es múltjában ugyanis nem fordult még elő, hogy Paks az élről fogadja a rekordbajnokot, de olyan is mindössze negyedszer, hogy az atomvárosiak a tabellán előkelőbb helyen álljanak a Ferencvárosnál. A rekord nézőszám ugyanakkor elmaradt, a napokban lehullott hó, amiről a pálya szélére eltolt túrások is árulkodtak, illetve a fagypont körüli hőmérséklet sokakat eltántorított a helyszíni szurkolástól.

A hivatalos adatok szerint így is négyezren a helyszínen voltak kíváncsiak a listavezető és a címvédő találkozójára (összesen 4300 belépő került értékesítésre), köztük a „keménymagok”. A fővárosi szurkolók megtöltötték a vendégszektort, de az Atomic Strike zászlaja mögötti szektorban sem lehetett leejteni egy gombostűt sem. A két tábor mérkőzés előtti hangpárbaját a ferencvárosiak nyerték, a pályán azonban az történt, amit Bognár Györgyék álmodtak meg.

Egy ajándékba kapott labdából az Ibrahim Cissével harcoló Könyves Norbert szerezte a paksiak második gólját (Molnár Gyula)

Mezei Szabolcs bal oldali szögletére Papp Kristóf érkezett a legjobb ütemben, Dibusz Dénesnek közelről esélye sem volt védeni. Hátrányból jött előre a Fradi, a hazaiak pedig a két előre tolt támadó, Hahn János és Könyves Norbert gyorsaságában bíztak. Előbbit combsérülés miatt korán elveszítették a paksiak, utóbbi viszont kihasználva Aaneba röviden hátratett labdáját, lecsapott rá és növelte a listavezető előnyét.

Nem tudott mit kezdeni a Ferencváros a paksi letámadásokkal és látszólag a kissé fagyos talaj is a vendégek dolgát nehezítette jobban az első félidőben. Helyzeteket így is sikerült kialakítania Dejan Sztankovics együttesének, de Civic távoli lövésénél Szappanos Péter jelezte, a pálya fölé szépen lassan bekúszó füstfelhő mögött azért ott áll a gólvonal mögött, ahogy a kapu előtti tűzijátéknál Kinyik Ákossal közös erővel is megóvta a góltól csapatát.

Úgy jött ki a szünetről a címvédő, mint aki focizni szeretne, az első félidőben többet reklamáló és kevesebbet futballozó Abu Fanit Katona Bálint váltotta, míg hazaiaknál a fiatal Horváth Kevin helyére Balogh Balázs érkezett a középpálya stabilizálására.

Fölényben játszott a Ferencváros, ami szögletek számában mutatkozott meg, helyzetekben nem igazán, mert a másik oldalon mindig volt egy becsúszó szerelés, egy láb, ami megakadályozta Szappanost a védésben. Az egyik ilyen volt Szabó Bálint, aki egy ízben a kapufát találta el, Marquinhos azonban hasonló távolságból nem hibázott. Szépítésnél pályán volt a hosszú sérülésből felépült, az előző idényben paksiként gólkirályi címet szerző Varga Barnabás, a gól után pedig Böde Dániel is lehetőséget kapott az utolsó húsz percre.

Háromszor is ünnepelhettek a paksiak a rekordbajnok elleni vasárnapi rangadón (Molnár Gyula)

Fagypont alatt forró lett a hangulat, gyűjtögették a lapokat a csapatok, Makreckis két sárgával a 77. percben idő előtt mehetett zuhanyozni. A paprikás hangulaton előbb Kovács Krisztián kiharcolt büntetője után Szabó Bálint tizenegyese, majd Lisztes Krisztián gólja enyhített.

Nagyot küzdöttek Papp Kristófék, a lefújás után joggal zúghatott a „Szép volt fiúk!” rigmus. Győzelmével ugyanis a Paks továbbra is veretlen hazai pályán az idén, egyben az is biztos, hogy az utolsó fordulótól függetlenül (szombaton a Fehérvár vendége lesz) őszi elsőként mehet téli pihenőre. 

OTP Bank Liga, 16. forduló
Paksi FC–Ferencváros 3–2 (2–0)
Paks, Fehérvári úti stadion, 4201 néző. V.: Andó-Szabó (Garai, Berényi).
Paks: Szappanos – Szélpál, Kinyik, Szabó J. – Kovács K., Mezei, Horváth K. (Balogh B., a szünetben), Papp K., Osváth – Hahn (Szabó B., 17., Skribek, 88.), Könyves (Böde, 73.). Vezetőedző: Bognár György.
Ferencváros: Dibusz – Makreckis, Abena, Cissé, Civic – Gojak (Ben Romdhan, 68.), Besic (Varga B., 68.) – Zachariassen (Lisztes, 74.), Abu Fani (Katona B., a szünetben), Marquinhos – Pesics (Esiti, 68.). Vezetőedző: Dejan Sztankovics.
Gólszerző: Papp K. (8.), Könyves (15.), Szabó B. (85., 11-esből), illetve Marquinhos (69.), Lisztes (87.).
Sárga lap: Kovács K. (27.), Szélpál (38.), Kinyik (81.), illetve Gojak (18.), Civic (25.), Ben Romdhan (78.).
Kiállítva: Makreckis (77.).
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!