Sakk

2023.12.25. 12:30

Orosházáról is jött tanulni vágyó fiatal a Sakktanitas.hu Weekendre

Gál Péter sakkoktató 2023 nyarán úgy döntött, hogy újraéleszti az egykoron erős képzést adó rendszert és a régió 14 éven aluli, versenysakkos gyerekeinek sakkos hétvégéket szervez.

Teol.hu

A legtöbb szekszárdi általános iskolában és a Wunderland Óvodában már elérhető sakk szakkör, sakkos oktatás. A képeségfejlesztés, sakk megszerettetése mellett azonban a versenysakkozás is fontos és rengeteg pozitív hatása van. Megyénkben az Atomerőmű SE Paks, a Decs 1990 SE és a Tamási Szabadidő SE csapataiban folyik versenyszintű sakkoktatás.

Gál Péter sakkoktató 2023 nyarán úgy döntött, hogy újjáéleszti az egykoron erős képzést adó rendszert és a régió 14 éven aluli, versenysakkos gyerekeinek sakkos hétvégéket szervez. A célja mindenképp a versenysakk erősítése és a tudásokuk növelése. Így született meg a Sakktanitas.hu Weekend. A helyszín Magyarország egyik legszebb sakk klubja, a decsi Fekete Ló Sakk Klub lett. 

Havonta egy hétvégén keresztül tanulhattak a gyerekek két csoportban, hazánk legjobb, rutinos ifjúsági edzői közül többekkel. 2023. augusztus utolsó hétvégéjén volt az első, majd szeptember 30.-október 1., november 17-18. és a záró hétvége december 16-17-én. A haladó csoportot Taskovits István (FIDE-mester), Csiszár Csaba (nemzetközi mester), Haszon Dávid (FIDE-mester), Mészáros Gyula (nemzetközi mester) oktatta, míg a középhaladókat Gál Péter. Legtöbbször egymásra épülő, összetett anyagokról volt szó, ahol a hétvégén délelőttönként 3x45 percben folyik az oktatás, délután pedig a tanultak gyakorlati kipróbálása történik. Természetesen az „örömsakkozás” sem marad el: a szimultán az adott mesterrel és a háziverseny is helyet kapott.

A 2023-as haladó csoportokban az alapvégjátékok volt a téma, a középhaladóknál pedig a motívumok megismerése.

Összesen nagyjából 25 gyermek jelenet meg a képzéseken, Szekszárd mellett Dunaújvárosból, Szászvárról, Székesfehérvárról, Velencéről, Iregszemcséről, sőt még Orosházáról is jött tanulni vágyó fiatal. Elmondhatjuk, a képzés az egykori Mattolna Régiós Sakkiskola nyomdokaiba lépett. 

A Sakktanitas.hu Weekendek a jövőben is folytatódnak. A 2024 első félév időpontjai már megvannak, az edzőkkel folynak az egyeztetések. 

Köszönet jár dr. Papp Csabának, a Decs 1990 SE vezetőjének, hogy minden alkalommal biztosítja a tökéletes helyszínt, és a szekszárdi Tringa Borpincének, amely támogatja a sorozatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!