Cselgáncs

2024.03.07. 12:40

Bor Barna tudását és tapasztalatát adná át a fiatalabb generációnak

Az év elején nevezték ki a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes cselgáncsozót az U23-as válogatott szövetségi edzőjének. Bor Barna, az Atomerőmű SE egykori kiválóságának célja lesz, hogy segítse a fiatalokat a korosztályok közötti szakadékok áthidalásában.

Teol.hu

A Magyar Judo Szövetségnél egészen februárig betöltetlen pozíció volt az U23-as szövetségi edző poszt, így mondhatjuk, hogy Bor Barna úttörőnek számít ebből a szempontból. Az Atomerőmű SE háromszoros olimpikonjának feladatai közé tartozik, hogy a junior korosztályból „kiöregedő” cselgáncsozók a kezei alatt idővel felvegyék a versenyt a felnőtt mezőny tagjaival.

Bor Barna szövetségi edzőként hidat képez az utánpótlás és a felnőtt mezőny között
Bor Barna szövetségi edzőként hidat képez az utánpótlás és a felnőtt mezőny között
Forrás: EJU

„A fiatal versenyzők pályafutásában ez nagyon fontos időszak, hiszen ekkor már – az Európa-bajnokság mellett – elsősorban a felnőttek között helytállniuk, ami nem egyszerű feladat. A korábbiakban ennek a korosztálynak nem volt dedikált szövetségi edzője, általában a junior vagy a felnőtt válogatott szakvezetői dolgoztak az U23-asokkal is, azonban az elmúlt években egyre inkább érzékelhető volt, hogy rendkívül sűrű a versenynaptár mind korosztályos, mind felnőttszinten az élvonal számára. Azt gondolom, a hazai szövetség főleg a megnövekedett feladatok miatt látta szükségesnek, hogy a személyemben újabb szövetségi edzőt nevezzen ki” – nyilatkozta az Utánpótlássportnak a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes cselgáncsozó.

Tapasztalat átadása Bor Barna célja

Az Atomerőmű SE utánpótlásedzője úgy látja, a junior korosztályból „kiöregedő” cselgáncsozók többségének először még túl nagy lépés a felnőtt mezőny, ezért leginkább a második vonalbeli felnőttversenyeken, tehát a European Open- és az Európa-kupa-viadalokon indulnak. Persze vannak kivételek, példának említette a junior világ- és U23-as Európa-bajnok Sáfrány Pétert vagy a felnőttek között Eb-hetedik Szegedi Dánielt.

„Nekem elsősorban az a célom, hogy átadjam a tudásom és a tapasztalatom a következő generációnak – ha kell, a technikai rész csiszolásában segítek, vagy éppen egy-két jó tanáccsal látom el őket a versenyzéssel kapcsolatban. Eddig úgy érzem, jól halad a közös munka, elfogadtak a fiatalok, és azt hiszem, fel is néznek rám, tisztelettel fogadják a szavaimat” – fogalmazott Bor Barna, aki főállásban a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!