Kerékpár

2024.03.06. 09:25

Tour de Hongrie: Tolna vármegyén is áthaladt idén a mezőny

Karcagról indul, a fővárost is érinti és Pécsett zárul a magyar országúti kerékpáros körverseny. A május 12-i zárószakaszban Tolna vármegye nyugati részét is érinti a Tour de Hongrie mezőnye.

Teol.hu

A 45. Tour de Hongrie május 8-án a Karcag és Hajdúszoboszló közötti 170 kilométeres sík szakasszal startol, majd a szintén mezőnyhajrát ígérő Tokaj-Kazincbarcika (162 km) etap következik. Az összetettről várhatóan döntő két szakasz közül az egyik a harmadik lesz, ekkor Kazincbarcikáról egy mátraházi körözést követően Kékestetőre tekernek fel a bringások (183 km). A negyedik etap a budapesti Hősök teréről induló 166 kilométeres táv vár a mezőnyre. Itt az enyhén emelkedő etyeki befutó teheti kiszámíthatatlanná a szökevények, a sprinterek és a hegyi menők számára egyaránt kedvező szakaszt. A 854 kilométer össztávú Tour de Hongrie zárószakaszán Siófoktól Pécsig 173 kilométert teljesítenek a kerékpárososok, a befutó a tavalyról jól ismert Bárány úti emelkedő tetején, a pécsi Állatkertnél lesz.

Tamási és dombóvári sprinthajrá is lesz az idei Tour de Hongrie-n
Tamási és dombóvári sprinthajrá is lesz az idei Tour de Hongrie-n
Fotó: Tuba Zoltán

Tolna vármegye is a Tour de Hongrie útvonalán

Itt, vagyis a május 12-i zárószakaszban Tolna vármegyén is keresztülhalad majd a mezőny, 25,5 kilométerrel a siófoki rajt után Iregszemcse, majd Tamási következik, utóbbi településen a Kossuth Lajos téren lesz az első sprinthajrá. Ezt követően Nagykónyiba, majd Dombóvárra „térnek be” a kerekesek, ahol a Pannónia úton ismét részhajrá következik. A vármegyét Kaposszekcsőnél hagyja el a mezőny.

A keddi útvonal bemutatón eseményen az Epronex – Hungary Cycling Team szekszárdi kerékpárosa, Istlstekker Zsolt is színpadra lépett. A műsorvezető kérdésére elmondta, nehéz versenyre számít, ahol a sprintetapok fekszenek majd csapatának, de a hegyi szakaszokon is lesz egy kiemelt emberük. 

Világbajnok sprinterek jönnek

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetségtől (UCI) két éve ProSeries besorolást kapó Tour de Hongrie mezőnyét 20 csapat – nyolc WorldTeam, nyolc ProTeam, három Continental Team és a magyar nemzeti válogatott – százhúsz versenyzője alkotja majd, írja a körverseny hivatalos oldala, a tdh.hu. Rajthoz áll többek között a háromszoros világbajnok (2015, 2016, 2017) Peter Sagan, a 34 éves szlovák kerekes hétszer érdemelte ki a Tour de France-on a sprinterek pontversenyének győztesét megillető zöld trikót, pályafutása során 12 szakaszon lett első, diadalmaskodott két Giro d'Italia-etapon, valamint négy Vuelta a Espana-szakaszon.

A kerékpársport elmúlt másfél évtizedének másik meghatározó sprintere, a 2011-ben világbajnok Cavendish is részt vesz a magyarországi viadalon. A34-szeres Tour de France szakaszgyőztes ausztrál kiválóság emlékezetes momentuma volt, amikor tavaly a zámolyi buszmegállóban kerékpárt cserélt. A megállót a helyi önkormányzat utólag elnevezte Mark Cavendish megállónak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!