Sakk

2024.04.17. 08:18

Két Tolna vármegyei arany a szolnoki korcsoportos versenyről

Április 1-6. között korcsoportos versenyt rendezett a Magyar Sakkszövetség Szolnokon. Míg a tavalyi évben Grand Prix rendszerből a legjobb tíz került be a döntőbe, addig idén nyílt verseny keretei között csatázhattak a fiatalok. Megyénket az Atomerőmű SE Paks és a Decs 1990 SE fiataljai képviselték.

Teol.hu

Buri Petra és edzője, Vidéki Sándor

Fotó: Beküldött kép

A 10 éven aluli fiúk mezőnyében Nagy Norbert (Decs 1990 SE) rajt-cél győzelmet aratott azzal, hogy minden vetélytársát megverte. A százalékos teljesítmény és a tény, hogy Norbi a 8 éven aluliak bajnokaként érkezve, korosztályt váltva is meg tudta védeni a címét jelzi, hogy hatalmas tehetségről van szó! Felkészítő edzőinek, Gál Péternek és Taskovits Istvánnak is jár a taps. 

A 12 éven aluli fiúknál Hegedűs Bernát (ASE Paks) szintén címvédőként érkezett, tavaly ugyanis ő volt a 10 éven aluliak bajnoka. Korcsoportot váltva „kicsiként” elért öt pontja és hetedik helye így is szép teljesítmény! Biztosak lehetünk benne, hogy a jövőben is sokszor fog még az aranyért csatázni!

A 16 éven aluli fiúknál két játékosnak, Bodrogi Bendegúznak és Szegedy Mátyásnak (mindkettő ASE Paks) szurkolhattunk. Bendegúz ráadásul a rajtlistán a legerősebb volt az ÉLŐ-pontokat tekintve, de a mezőnyt látva tudtuk, hogy itt bizony nagyon kemény csatákban fog eldőlni az első hely sorsa. Bendegúz végül kilenc partiból hat pontot gyűjtött. A remélt dobogós (vagy inkább bajnoki címe) a verseny közepén elszenvedett dupla veresége lett a felelős: kikapott a végső bajnok Kolimár Kristóf Páltól és klubtársától, Szegedy Mátyástól is. A megszerzett negyedik helyénél többet vártak tőle a szakértők, de biztosak lehetünk benne, hogy a jövőben még sok jó eredménnyel fogja felhívni magára a figyelmet!

Szegedy Mátyás a rajtlistán ötödik kiemeltként vágott neki a versenynek, s 5,5 pontot gyűjtött erős játékosokat legyőzve és kitartva. Holtversenyes hatodik helyen végzett. Amennyiben az utolsó fordulóban behúzza a pontot, akkor viszont a dobogó második helyét tudta volna elfoglalni. Ennek fényében kicsit csalódott lehet, mert a lehetőség a kezében volt egy igazán jó eredményre!

A 18 év alatti lányoknál Buri Petra Zsuzsannáért (ASE Paks) izgulhattunk. A lányok mezőnyéről tudni kell, hogy sajnos a nagyobb korosztályokban már egészen piciny mezőnyök jönnek össze. Szolnokon idén hat lány mérkőzött meg körmérkőzés formájában (öt forduló) a bajnoki címért. Petra egyes sorszámmal mindenképp esélyesnek számított és végül veretlenül, három döntetlennel és két győzelemmel, 3,5 ponttal fejezte be a versenyt. Sipos Stefánia szintén ennyit gyűjtött és a két hölgy mérkőzése döntetlennel fejeződött be, így az úgynevezett Berger-Sonneborn számítás (a számítás lényege, hogy ugyanazon eredmény értékesebb, ha az erősebb vagy az adott versenyben előrébb végző versenyzők ellen jobb eredményt ér el valaki) döntött Petra javára! Edzőjének, Vidéki Sándornak szintén jár a taps!

Megyénknek két aranyat (és rengeteg izgalmat) hoztak a fiatalok. A bajnokokra nemsokára a világversenyen való megmérettetés vár. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!