nemzetiségi választás

2019.10.13. 06:55

A zöld a nemzetiségi szín az önkormányzati választáson

Szeri Árpád

Október 13-a nem csak települési önkormányzati választás napja: ugyancsak vasárnap reggel hat és este hét óra között választják meg a nemzetiségi választópolgárok a települési, megyei, fővárosi és országos önkormányzataikat is. Tolna megyében 72 helyen lesz települési nemzetiségi választás.

Ezen a voksoláson csak azok az állampolgárok vehetnek részt, akik szeptember 27-én 16 óráig kérték felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe. Miután az önkormányzati és a nemzetiségi választás egy időben és egy helyen zajlik, a két választás elkülönítését színkódolás segíti. Az önkormányzati szavazólapok és a hozzájuk tartozó borítékok színe fehér, a nemzetiségi szavazólapok és a hozzájuk járó borítékok színe pedig zöld. A szavazásra el kell vinni az érvényes, fényképes személyi igazolványt és a lakcímkártyát. A nemzetiségi névjegyzéket a szavazónak helyben külön is alá kell írnia.

A települési nemzetiségi választáson három, avagy öt jelöltre, a területi és országos nemzetiségi választáson egy listára lehet szavazni. A kitöltött zöld szavazólapokat értelemszerűen a zöld borítékba kell tenni, majd a borítékot lezárva kell a gyűjtő dobozba helyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!