Kék hírek, bulvár

2011.01.06. 19:00

Bíróság előtt a lemondatott és újraválasztott polgármester

Megkezdődött csütörtökön a Tolna Megyei Bíróságon Krachun Elemér, volt és jelenlegi mőcsényi polgármester büntetőpere.

I. I.

A megyei főügyészség a faluvezetőt és a polgármesteri hivatal volt köztisztviselőjét egy rendbeli hivatali visszaéléssel, háromrendbeli, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással és kétrendbeli sikkasztással vádolja.

Az egyik vádpont szerint a képviselő-testület még 2007-ben döntött egy önkormányzati tulajdonban lévő terület eladásáról. A vádlott 2008 szeptemberében arra utasította a körjegyzőt helyettesítő köztisztviselőt, hogy a határozatról készítsen kivonatot, de abban már egy másik kft. neve szerepeljen vásárlóként, amellyel meg is kötötték az adásvételi szerződést.

A polgármester a tárgyaláson tagadta bűnösségét, így azt is, hogy utasítást adott hamis kivonat elkészítésére. Mint mondta, az első vevő nem fizette meg a vételárat, azért döntött arról, hogy egy másik céggel köt szerződést. Mivel a vételár nem változott, az önkormányzatot nem érte kár, mondta a bíróságon.

Védekezésében arra hivatkozott, hogy a helyi vagyonrendelet szerint bizonyos értékhatár alatt joga van a polgármesternek az értékesítéshez. A vagyonrendeletből azonban hiányzik az összeg meghatározása.

A főügyészség azzal is vádolja a polgármestert, hogy 2007-ben és 2008-ban úgy vett fel összesen 1,7 millió forint jutalmat, hogy a testület vagy kisebb összegről döntött, vagy egyáltalán nem határozott jutalomról.

A vád szerint a jegyzőkönyveket a polgármester utasítására a másodrendű vádlott hamisította meg, akit beteg, emiatt közepes fokban korlátozott tettei következményeinek felismerésében. A bíróságon is nem is tudott vallomást tenni.

Krachun Elemér, aki 1998-tól a 2010 februári, az üggyel kapcsolatos lemondásáig független polgármester volt, úgy emlékezett, a korábbi gyakorlatnak megfelelően döntött a testület a jutalmakról.  
A bíróság csütörtökön még tanúkat hallgatott meg, majd további bizonyítást rendelt el.

Mint ismeretes, a 62 éves Karchun Elemért tavaly ősszel ismét polgármesterré választották. Erről a csütörtöki tárgyaláson azt mondta, annak ellenére is bíznak benne az emberek, hogy rágalomhadjáratot folytattak ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!