portré

2020.02.19. 11:30

Egységre, közös döntésre törekszik

Fontos, hogy a lakosság nemcsak látható, hanem gyorsan, szakszerűen, határozottan, jogszerűen és nem utolsósorban emberségesen intézkedő rendőrrel, rendőrséggel találkozzon, hangsúlyozta az új tamási rendőrkapitány.

Ihárosi Ibolya

Forrás: TMRFK

Dr. Kuti István nem készült gyerekkora óta rendőrnek. A Debreceni Agrártudományi Egyetemen általános növénytermesztő üzemmérnökként végzett, majd vadgazdálkodási szakmérnöki, később, már a rendőrség kötelékében, rendőrtiszti és jogi diplomát szerzett. A mezőgazdaságban dolgozott, majd egy volt gimnáziumi osztálytársa hatására jelentkezett rendőrnek 1992-ben.

Dunaújvárosból fél év után Paksra került nyomozónak, utána gazdaságvédelmi, majd felderítő területen dolgozott a megyei főkapitányságon. Dunaföldváron előbb őrsparancsnok-helyettes, majd parancsnok lett. A megyei rendőr-főkapitányságon a bűnügyi osztályt vezette, amikor tizenhárom éve kinevezték a Paksi Rendőrkapitányság élére. Január elseje óta a Tamási Rendőrkapitányság megbízott vezetője. Párkapcsolatban él, társával öt gyermeket nevelnek.

Dr. Kuti István. Fotó: TMRFK

Kérdésünkre elmondta, a paksi tapasztalatokat fel lehet használni Tamásiban, hiszen mindkét helyen dolgozni tudó és akaró rendőrök vannak. Mivel szervezett, jól irányított kapitányságot vehetett át, változtatásokat nem tervez. A környezet annyiban más, hogy Tamási környékén sokkal több elszórt kis település van. Alapvetés, hogy a közterületi szolgálatnak tökéletesen kell működni, mert az a rendőrség arca. Fontos, hogy a lakosság nemcsak látható, hanem gyorsan, szakszerűen, határozottan, jogszerűen és nem utolsósorban emberségesen intézkedő rendőrrel, rendőrséggel találkozzon. Természetesen ez a többi szervezeti egység jelentőségét nem csökkenti.

Mindenütt jól kell dolgozni, hangsúlyozta. – Nagy a külső kapcsolatok jelentősége, szerencsére szinte valamennyi településen működik polgárőrség, közreműködésükre nemcsak a rendezvények biztosításában számítunk. Nagy segítséget nyújtanak az önkormányzatok, elsősorban erkölcsi támaszt nyújtanak és olyan jelzőrendszert alakítottak ki, amely megkönnyíti a munkánkat – mondta dr. Kuti István.

Kiemelte, hogy a szervezeten belül fontos az egység és törekedni kell a közös döntéshozatalra. Ha megszületett a döntés, egységesen kell fellépni, a lehető legkevesebb hibával, a leghatékonyabb munkával végrehajtani a feladatokat.

Elérendő célok és megoldandó feladatok várnak rájuk

Az első napok a kapitányság munkájának részletes megismerésével teltek. Sok kollégáját már személyesen ismerte, de volt akikkel ezt megelőzően még nem találkozott. A személyes megbeszéléseket követő állománygyűlésen, ahogy a rendőri zsargon fogalmaz, megtörtént az úgynevezett feladatmegszabás is.

A lakossági vissz­hang kedvező volt, ma már az elhangzott célok és feladatok megvalósítása jegyében folyik a munka a tamási kapitányságon. Ha egy mód van rá, nagy hangsúlyt fektetnek az utcai gyalogos szolgálatra, hogy minél több rendőr legyen látható a közterületeken.

A bűnügyi felderítésben nem ismernek elveszett labdát, fogalmazott az új tamási rendőrkapitány. Minden bejelentésre reagálnak, legyen az szabálysértés vagy bűncselekmény. Az utóbbiak esetében az a cél lebeg a szemük előtt, hogy az elkövetők a bíróság előtt feleljenek tetteikért. A közterületi munkában nagy hangsúlyt kap a bűncselekmények megelőzése és az átutazó bűnözők kiszűrése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában