Közélet

2008.12.01. 12:57

Tíz évig is bujkálhat az emberben a halálos betegség

Tíz ismert HIV fertőzött él Tolna megyében. A valós szám azonban a becslések szerint ennek háromszorosa. Ma, az AIDS világnapján, nagyobb figyelmet kap a betegség.

TEOL/H.É.

Négy éve még 1176 fertőzöttet tartottak nyilván, idén szeptember 30-ig már 1583-at. Tavaly másfélszer több új HIV pozitív embert regisztráltak, mint egy évvel korábban. Budapesten találták a legtöbbet, a sorban második Pest megye, a harmadik Fejér megye volt. Tolnában tíz fertőzöttet tartanak nyilván, ebben azonban nem szerepelnek az anonim és a ki nem szűrt HIV pozitív személyek. A becslések szerint a valós adat három-négyszeres lehet.

Ma a világon körülbelül 35 millió HIV fertőzött él az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. Azt gondolnánk, hogy a legtöbben távol-keletiek vagy afrikaiak, pedig Ukrajnában is sokan vannak. Ma, az AIDS nemzetközi világnapján, számos helyen, többek között Tolna megyében is nagyobb figyelmet fordítanak a betegségre.

Így lesz ez a szekszárdi Szent László középiskola egészségügyi tagintézményében is. Kortárs segítő fiatalok Hammer Zsanett, Gyuricza Dóra, Csöndes Balázs, Patócs Gréta, Sebestyén Martin, Pintér Fanni Horváth Ferencné vezetésével piros szalagokat osztanak majd diáktársaiknak, tanáraiknak. Így hívják fel a figyelmet a kórra. Erre szükség van, mert amikor különböző iskolákba járnak foglalkozásokat tartani, azt tapasztalják, hogy társaik ugyan nagyon érdeklődőek, de keveset tudnak a témáról.

Többek között sokan keverik a HIV fertőzést az AIDS-sel, vagyis a kialakult betegséggel. Ráadásul a betegek számának emelkedését részben az okozza, hogy a fiatalok nem veszik komolyan a kockázatot. Napjainkban egyre szabadosabb a szexuális élet is. A fertőződés rendszerint észrevétlen, az esetek kis százalékában lehetnek ugyan influenzaszerű tünetek az első hetekben, de általában a vírus akár nyolc-tíz évig is rejtve marad. Eközben viszont fertőz – tájékoztatta lapunkat Laufer Éva az ÁNTSZ egészségfejlesztője. Magyarországon elsősorban a homoszexuális terjedés a domináns, kisebb mértékben azonban a heteroszexuálisokat is érinti.

Az AIDS világnapján szeretnék a figyelmet felhívni arra, a fertőzés elkerülhető, illetve szűréssel mielőbb felfedezhető, kezelhető. Anonim szűrést a Bőr- és Nemibeteg Gondozókban, illetve Budapesten a Karolina utcai Anonim AIDS-tanácsadó Szolgálatnál is vállalnak. Ez nem csak a vérvételt foglalja magában, hanem az orvos az első találkozásnál kockázatfelmérést és fizikális vizsgálatot is végez. Ezután következik a vérvétel. Anonim szűrés jeligével és egy vonalkódos azonosítóval történik. A leletet csak személyesen lehet átvenni. Ha negatív, az orvos ismét felhívja a figyelmet a kockázatos szituációkra. Ha pozitív, megerősítő vizsgálatokkal tisztázzák az eredményt, és ha a diagnózis minden kétséget kizár, a beteget a Szent László Kórház veszi gondozásba. A HIV pozitív és az AIDS-betegeket Magyarországon kizárólag itt kezelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!