Közélet

2009.10.19. 10:47

Férfi volt a menyasszony a lakodalomban! - fotók!

Bazi nagy bolond lagzit tartottak Bikácson. Erős Pista és Ecet Era házasodott. Örök hűséget nem esküdtek egymásnak, a „nászuk” csupán alkalmi volt.

TEOL

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Erős Pista és Ecet Era egész éjjel ropta. A násznép is kifulladásig mulatott (Fotók: Kiss Albert)
[/caption]

Nem ez volt az első eset, harmadszor rendezték meg a Bazi nagy bolond lagzit a községben. Egy kósza ötlet nyomán tartották 2007-ben az első tréfás menyegzőt, amelyen fiú volt a menyasszony, lány a vőlegény. Nagy sikere volt, és hamar híre ment a bolond lagzinak, amelynek rendezéséhez a Bikácsért Kulturális Egyesület is ragaszkodik. A vőfély évről-évre Kovács Mária, aki igen komolyan vette idén is a feladatát. Vőfélykönyvből tanulta a rigmusokat a vőlegény és a menyasszony kikérőjére, az esküvőre, a menyecske táncra. A szertartást a körszínpadon tartották, majd – ahogyan a régi falusi lakodalmakon szokásban volt – a násznép végigvonult az utcákon. A vacsorának és menyecsketáncnak már az önkormányzat épülete adott otthont.

Az egyesület elnöke, Molnárné Béres Edit elmondta, hogy az Árvalányhaj Néptánccsoport adja a násznép gerincét, de mások is csatlakoztak. Főként gyerekek és fiatalok öltöttek idén is maskarát. A rendezvény régi falusi hagyományokat is felelevenít mókás formában. A daliás vőlegény idén Antal Gréta volt, a bájos menyasszony pedig Kovács Sándor. Gréta elmondta lapunknak, hogy a Bezerédj középiskolába jár Szekszárdra. Otthon, Bikácson ritkán jár szórakozni, igaz nem is nagyon van hova, de az Árvalányhaj együttesben táncol, és úgy gondolta, fontos, hogy tegyen a közösségért.

A lakodalomba eljött a tavalyi és tavalyelőtti pár, azaz Ugrató Oszkár és Csámpás Rozi illetve Velke Popovice és Kefélne Ella is. Molnárné Béres Edit hozzátette, már nem igazán jellemző a hagyományos falusi lakodalom Bikácson, ezért tartják fontosnak, hogy ilyen módon őrizzék a hagyományokat. Régen egy hétig tartó elfoglaltságot jelentett egy ilyen esemény, és nagyon jó közösségi program volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!