Közélet

2010.06.27. 18:58

Másra is fordíthatnák a feleslegesen kidobott pénzt

Nagy Attila tervező szerint fölöslegesen épül oszlopsor a dombóvári művelődési ház felújítása során. Az erre szánt összeget inkább hang- és fénytechnikára költené. Ám a pályázatban elfogadott tervektől eltérni nem lehet.

TEOL/Rácz Tibor

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A hónap közepén kezdődött a művelődési ház felújítása. A pécsi EKF 2010 programhoz kapcsolódó fejlesztésre uniós támogatást nyert Dombóvár (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

Nem jut elég pénz a dombóvári művelődési ház felújítása során a színháztermek hang- és fénytechnikai berendezésére, emiatt aggódik Nagy Attila, a projekt jelenlegi tervezője. Mint azt lapunknak elmondta, felhívta az önkormányzat figyelmét, hogy el lehetne hagyni a kolonnád megépítését, amely szerinte mintegy száz millió forintba kerül. – Az oszlopsor körbeveszi majd az épületet, de sem használati, sem esztétikai értéke nincsen – hangsúlyozta a tervező. – Kezdeményeztük, hogy az erre elkülönített összeget használjuk más, hasznosabb célokra, ám nem hallgatott ránk senki.

Farkas János, a művelődési ház igazgatója osztja azt a nézetet, miszerint ha a három színháztermet tisztességesen fel akarják szerelni technikai eszközökkel, arra kevés a tervekben szereplő 30 millió forint. XXI. századi színvonalhoz legalább ennek az összegnek a duplájára lenne szükség. Emellett fontos momentum az is, hogy bútorokkal egyáltalán nem tervez a költségvetés, a régieket pedig a bontók szétverték és kidobták. Az oszlopsor elhagyása már tavaly is szóba került, de az illetékesek elvetették az ötletet. Farkas János szerint már a kezdetektől nem kísérte kellő figyelem a tervekkel kapcsolatos egyeztetéseket, s ami még fontosabb, hogy nem volt egy olyan személy, aki folyamatosan felelősséggel tartozott volna a projektért.

Patay Vilmos, Dombóvár polgármestere leszögezte, az engedélyes tervektől egy esetben lehet eltérni pályázati forrásból megvalósuló projekt esetén, mégpedig akkor, ha azt hatósági előírás indokolja. Mint mondta, sajnos nem tehette meg a város, hogy eltér az eredeti tervtől, ami abban szerepel, annak kell megvalósulnia. Az ő számításai szerint a kolonnád kivitelezése mintegy hetvenmillió forintba kerül.

Miszler Miklós, a város európai uniós projektjeit összefogó Dombóvári Projektmenedzsment Kft. ügyvezetője közölte, a projekt abban a formában valósul meg, ahogyan azt a pályázat elbírálásakor elfogadták. Egy székesfehérvári tervező készítette az engedélyes tervdokumentációt, amelyben a kolonnád szerepel. A terv azóta nem módosult, így annak része az oszlopsor is, amely a kivitelezés során meg is épül. – Korábban jelezték, hogy ezt el kellene hagyni, de ezt az irodánk nem támogatta – mondta Miszler Miklós. – Egyrészt amiatt, mert az eredeti tervekben is szerepelt, másrészt azért, mert az első fordulóban ebben a formában fogadták el a város pályázatát, ha attól eltértünk volna, a pályázati támogatás egy részét megvonták volna. A pályázat költségvetése szerint a felújítás tartalmazza a színháztermek hang- és fénytechnikai eszközeinek beszerzését és felszerelését, amire a későbbiek folyamán majd közbeszerzési eljárást ír ki az önkormányzat. Így még nem tudni, hogy az összeg mire lesz elegendő, a lényeg, hogy a pénz rendelkezésre áll – húzta alá az ügyvezető.

Az EKF programhoz kapcsolódik a fejlesztés

Mint már megírtuk, hónap közepén kezdődött a dombóvári művelődési ház épületének felújítása. A pécsi EKF 2010 programhoz kapcsolódó fejlesztésre az uniótól nyert támogatást Dombóvár. A beruházás összértéke 787 millió forint. Ebből a támogatás mértéke 589 millió forint. Az önkormányzat a pályázatban vállalt önerőn felül még 270 millió forinttal járul hozzá a megvalósításhoz. Az épület felújítása várhatóan ez év utolsó negyedében fejeződik be. Nemcsak a külső homlokzatot újítják fel, hanem épülnek új színháztermek hang- és fénytechnikával, a büfét pedig átalakítják kávézóvá. A víz-, szennyvíz és villamoshálózatot is korszerűsítenék július végéig. A város lesz az egyik helyszíne az idei nemzetközi diákszínjátszó találkozónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!