Közélet

2011.08.17. 11:23

Eltűnt a lakók pénze? Feljelentenék a közös képviselőt

Egy hónappal ezelőtt úgy volt, szűkítik a vízszolgáltatást egy tolnai társasházban. A közös képviselő azóta befizette szinte a teljes tartozást.

Ihárosi I.

Egy 40 lakásos társasház képviseletében fordult hírportálunkhoz Szabó Ferenc. Elmondása szerint az a veszély fenyegeti őket, hogy augusztus végén lezárják az épületben vizet, ahol sok fiatal, kisgyerekes pár is bérel lakást a tulajdonosoktól. A Tolna Víz- és Csatornamű Kft.-nek ugyanis 1,3 millió forinttal tartoznak.

Szabó Ferenc szerint ez az összeg annak ellenére  halmozódott fel, hogy a lakók, de ő bizonyosan, mindig kifizette a számlát. A közös képviselőt olvasónk három éve próbálja elszámoltatni, de ez eddig nem sikerült.

Felmerül tehát a kérdés, hol a lakók pénze? A tényeknek időt, fáradságot nem kímélve járt utána. Januárban volt ugyan elszámolás, de egy spirál füzetbe írva. Számlákat, banki kivonatokat az elmúlt 14 évről a közös képviselő nem mutatott be.

– Ha egy esti mesét olvasott volna föl, az is hitelesebb lett volna – fogalmazott panaszosunk. Hozzátette még, hogy a társasházi törvény szerint a 25 lakásnál nagyobb házakban kötelező a számvizsgáló bizottság létrehozása.

Ahányszor beszéltünk, mindig újabb és újabb hírekkel szolgált az ügyben Szabó Ferenc. Kedden azt mondta, úgy látja, elkerülhetetlen, hogy feljelentést tegyenek a rendőrségen, és azt is, hogy pénteken adja át a közben lemondott közös képviselő az újnak a dokumentumokat. 

Deák Péter, a közös képviselő némiképp árnyalta a történetet. Azt ugyan nem állította, hogy minden évben lakógyűlésen és jegyzőkönyvezve számolt el, de a társasházban élők közül csak nagyon kevesen vettek részt a lakógyűléseken. Nem voltak kíváncsiak a részletekre.

Állítása szerint olyan ütemben fizette be a pénzeket, ahogy azok a társasház számlájára beérkeztek. A szolgáltatóval ugyanis nem a lakók, hanem a társasház áll jogviszonyban. A közös képviselő feladata, hogy számon tartsa, ki fizetett, ki nem. Vannak akik mindig időben kiegyenlítették a számlákat, megfizették a közös költséget. Mások halmozták a tartozásokat, s csak késve törlesztettek.

– Akkor azonban, amikor a vízmű kilátásba helyezte a szolgáltatás szűkítését, és közkutat alakított ki a ház közelében, a lakók elkezdtek fizetni – mondta a közös képviselő. Mostanra a másfél millió forint hátralékból már csak 120 ezer maradt. Más kérdés, hogy azóta is keletkezett 400 ezer forint, még ki nem egyenlített víz és csatorna számla.

Elmesélte, hogy az elsők között volt, akik annak idején a felújított laktanyai lakásokba beköltöztek, a közös képviselőség a nyakán maradt, mert senki sem vállalta a hálátlan feladatot. A támadások hatására lemondott, s úgy tudja, profi közös képviselő lesz az utóda. Információi szerint Szabó Ferenc feljelentgetős típus, akinek a lakók egy részét sikerült maga mellé állítani, de örül, hogy megszabadul a kényszerű feladattól.  

Koltai Tamás, a Tolna Víz- és Csatornamű Kft. ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy a tartozásból, amelynek a felét a közös képviselő megállapodásuk szerint már régebben átutalta, mostanra már csak 120 ezer forint maradt. Ezzel elhárult a szolgáltatás szűkítésének a veszélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!