Közélet

2011.12.29. 15:44

Ájulás lehet a mértéktelenség vége

Szilveszterkor általában még azok az emberek is isznak egy-egy pohár alkoholt, akik évközben tartózkodnak a szeszes italoktól.

Molnár Á.

– A mértéktartásra azonban mindenkinek ügyelnie kell, hiszen a hirtelen nagy mennyiségű alkohol fogyasztása enyhébb, de súlyosabb mérgezésként is hathat – figyelmeztet dr. Kárpáti Eszter szekszárdi háziorvos. Majd hozzátette, mindez eszméletvesztést és emésztőrendszeri gyulladást is okozhat.

Aki szemmel láthatóan rosszul van, azt ajánlott a friss levegőre vinni, és pár korty hideg vizet itatni vele. Az sem gond, ha az illető rövid úton megszabadul a túl sok szesztől. Nagyon fontos azonban, hogy aki rosszul van, vagy netán el is esik, semmiképp sem szabad magára hagyni. Végső esetben a Szekszárd határában lévő, palánki detoxikálóba is lehet szállítani.

Aki el szeretné kerülni a másnapi macskajajt, az a legegyszerűbb, ha csak csekély mennyiséget fogyaszt a nedűkből. – Szintén megoldás lehet, ha italozás előtt az ember eszik is, hiszen az étel csökkenti az alkohol felszívódásának ütemét – magyarázta dr. Kárpáti Eszter.

Szintén segíthet, ha az italozás ásványvízfogyasztással is kiegészül. Sokan érzékenyek egyébként a különféle italok keverésére, így ha lehet, érdemes egyfajta mellett letenni a voksot. Lényeges, hogy gyerekeknek senki se kínáljon alkoholt, még viccből se, mert számukra a szesz különösen veszélyes – hangsúlyozta a háziorvos.

Vannak olyan betegségek is, amelyek miatt szintén nagyon kockázatos italozni. Ilyen a cukorbetegség, mivel a gyorsan, nagyobb mennyiségben elfogyasztott alkohol hirtelen csökkentheti a vércukorszintet. Később azonban az alkohol cukorrá bomlik a szervezetben, ami pedig megemeli a szintet.

Az ivászattól a magas vérnyomásban szenvedőknek, és a szívbetegeknek is tartózkodniuk kell. Az alkohol ugyanis emeli a vérnyomást, rontja a keringést. Továbbá vannak olyan gyógyszerek is, melyek mellé nem szabad szeszes italt inni.

Ilyenek lehetnek a véralvadásra adott szerek, a nyugtatók, altatók, egyes antibiotikumok, allergia elleni szerek illetve fogamzásgátlók. Az alkoholra vonatkozó ajánlások azonban fel vannak tüntetve a betegtájékoztatóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!