Közélet

2012.08.17. 08:01

Érvényesült a nép akarata

Hivatalossá váltak a 2013. január elsejétől létrejövő járások határai. A változtatás jogát fenntartják.

Hanol Erzsébet

Az már korábban eldőlt, hogy Tolna megyében hat járási székhely lesz – Bonyhád, Dombóvár, Paks, Szekszárd, Tamási és Tolna –, de arról néhány helyen komoly vita folyt hogy, melyik település kihez tartozzon. A legnagyobb ellenállás jobbára azokban a községekben volt, amelyeket az előzetes tervek alapján a tolnai járáshoz akartak csatolni.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a társadalmi, szakmai és politikai egyeztetéseken kívül a polgármesterek, valamint a kormányhivatalok képviselőinek véleményét is meghallgatták, és ezeket figyelembe véve húzták meg a határokat. A tolnai járáshoz így végül csupán négy település – a város, valamint Bogyiszló, Fadd és Fácánkert – tartozik majd jövő év elejétől.

A most még érvényben lévő kistérségi besoroláshoz képest egyébként elenyésző a változás. A dombóvári és a tamási közigazgatási terület nem módosult, a bonyhádi járáshoz négy településsel – Felsőnána, Kéty, Murga, Zomba – tartozik több, mint a kistérséghez. A paksi kistérség az eddig Szekszárdhoz besorolt Tengeliccel bővült, így a megyeszékhelyhez a változások után csak 16 település tartozik.

Bognár László, a kistérségi felosztás szerint Szekszárdhoz tartozó, de jövőre már a bonyhádi járáshoz csatolt Felsőnána polgármestere elmondta, hogy a faluban közmeghallgatást tartottak, amelyen Tóth Ferenc kormánymegbízott adott tájékoztatást az új közigazgatási rendszerről. Szekszárd közlekedési szempontból tűnt előnyösebbnek, de Bonyhád közelsége miatt a lakosság mégis a völgységi település mellett döntött.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A tervezett Tolna megyei járások térképe
[/caption]
Az emberek akarata érvényesült Sióagárdon is. A község eredetileg Tolnához tartozott volna, de az ott élők jobb'' szerettek volna a megyeszékhely körzetében maradni. Háry János polgármester elmondta, hogy a kormányhivataltól ígéretet kaptak az óhaj figyelembe vételére, és örömmel nyugtázzák, hogy nem kellett csalatkozniuk.

A kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a jövőben a járási hivatal illetékességét megváltoztassák, és új járási hivatalt alakítsanak ki. Ezt az adott képviselő-testület határozatban kezdeményezheti, indoklásukat a fővárosi és megyei kormányhivatal mérlegeli, majd küldi el a közigazgatás szervezéséért felelős miniszternek. Ilyen változás csak az általános önkormányzati választások napjával történhet.
Kattintson a nagyobb térképért!
A járási hivatal a megyei kormányhivatal szervezeti egységeként működik majd. Elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi- és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől.

A feladat ellátáshoz szükséges ingó és ingatlan vagyon a Magyar Állam ingyenes használatába kerül, a vagyonkezelő a kormányhivatal lesz. Az önkormányzattól átvett és kizárólagosan általa használt ingatlanok fenntartásával kapcsolatos költségeket a járási hivatal viseli, a helyi önkormányzattal közösen használt ingatlanok fenntartásának költségeit közösen viselik – tudtuk meg a minisztérium sajtóreferensétől.

A témához kapcsolódó korábbi írásainkat ide kattintva találja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!