Közélet

2013.07.04. 07:43

Egy kamion bútor, negyven zsák ruha Bátának

Bátai árvízkárosultaknak gyűjtöttek Pakson, a Segítők Házában. Báta polgármestere szerint több család is van, ahol árvíztől függetlenül elkél a segítség.

Vida Tünde

Nagy volt a sürgés-forgás tegnap délelőtt Pakson, a Segítők Házánál. Az épület előtt hatalmas kamion, körülötte rengeteg bútor és nagyjából tucatnyi ember. Egyikük egy örömhírrel érkezett. Mint mondta, most kapott ígéretet egy helyi vállalkozótól, Kovács Sándortól, hogy segít a szállítási költségek fedezésében. Molnár Imréné, a Segítők Házának vezetője elmondta, társaival ezúttal a bátai árvízkárosultak számára szerveztek gyűjtést. Maguk mentek a bútorokért, cipelték azokat. – Mára már elfogyott a karunkból az erő – tette hozzá, és azt is elmondta, hogy máris érkezett a segítség Tell Edit alpolgármestertől, aki néhány közmunkást irányított a bútorok felpakolásához. Így már elegendő volt a dolgos kéz, a hely azonban nem igazán, törték is a fejüket a jó szándékú segítők.

– Legalább öt szekrénysor fenn van, franciaágyak, néhány ülőgarnitúra – sorolta Molnár Imréné miközben sorjáztak a kiváló állapotban lévő ágyak, matracok. – Vagy negyven zsák ruhát is gyűjtöttünk – tette hozzá. Egy mosolygós kislány is feltűnt a sok felnőtt között kisebb bútordarabokat cipelve. Nagy Brigitta bátyjával és édesanyjával jött segíteni. Mint elárulta, nem először. Molnárné Ancika viszont azt mondta, nemcsak az árvíz miatt kárt szenvedetteknek segítenek Bátán, sok szegény ember él ott, jól jön a segítség.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Önkéntesek és az önkormányzat által biztosított munkások rakták a kamiont (A szerző felvétele)
[/caption]

Ezt Huszárné Lukács Rozália is megerősítette. Báta polgármestere azt mondta, maga is szokott családokat látogatni, és a gyermekvédelmi szolgálat is ismeri a családok helyzetét, valóban több olyan is van, ahol árvíztől függetlenül elkél a segítség. Az önkormányzat a rászorulók és a karitatív szervezet között közvetít, hogy célba érjen az adomány. Az árvíz miatt – miként elmondta – nem vált lakhatatlanná egy ház sem, kettőt meg kell erősíteni, néhányba pedig csak akkor költözhetnek be a lakók, ha kiszáradtak. A Paksról érkezett adományok elsősorban két családon segíthetnek. Van egy sokgyermekes család és egy olyan, ahol az édesanya most szült. Ők korábban is nehéz körülmények között éltek, saját házuk nincs, ingóságuk is csak igen kevés és rossz állapotú, ezek zömét bent hagyták az árvíz alatt, így tönkre ment. A helyreállítás egyébként a faluban befejeződött. A végleges számot még nem tudják, de a polgármester becslése szerint 60-70 millió forintra rúg. Huszárné Lukács Rozália bízik abban, hogy sikerrel pályáznak a vis maior keretre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!