Közélet

2013.07.29. 20:28

Ettől szívroham kerülgeti majd a gyávább betörőket

A segélyhívó szirénázik és felhívja a rendőrséget. Kétéves bűnmegelőzési és áldozatsegítő mintaprogram zajlik Tolna megyében.

Ihárosi Ibolya

Rendőrségi segélyhívó készüléket adtak át nyilvánosan hétfőn a kormányablak ügyfélszolgálatának a Tolna Megyei Kormányhivatal és a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság közös, uniós támogatású programja keretében. László-Varga Zsuzsanna, a kormányhivatal főigazgatója kijelentette: a program keretében 281 segélyhívó készülék beszerzésére nyílt lehetőség, több mint ötmillió forint értékben. Segélyhívót kaptak a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok tagjai, valamint a járási hivatalok okmányirodái és a kormányablak is, annak érdekében, hogy az ott dolgozók még inkább biztonságban érezhessék magukat.

Illés László alezredes, program szakmai vezetője elmondta, hogy készülékek többségét már kiosztották azok között, akik szociális, biztonsági, vagy egészségügyi szempontok alapján rászorulók. Riasztókészüléket kaptak a gyermekjóléti intézmények is. A rendőrség ettől a biztonsági szint és a biztonságérzet javulását várja, tette hozzá. Az áldozatsegítő és bűnmegelőzési készülék működését Lakatos Lajos, a kormányhivatal szekszárdi áldozatsegítő munkatársa mutatta be. Ő az egyike azon tíz fiatal szakembernek, akik a projekt keretében a városi rendőrkapitányságokon dolgoznak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az egyik készüléket Horváthné dr. Gelencsér Edit, a kormányablak osztályvezetője vette át Lakatos Lajos áldozatsegítő munkatárstól
[/caption]

Jól vizsgázott a helyszínen a készülék, amelynek a hátlapján található a pánikgomb. Bizonnyal szívroham  kerülgeti majd a gyávább betörőket, a készülék ugyanis a helyszínen erőteljes szirénázó hangot hallat, miközben kicsörög a rendőrség ügyeletén. Hétfőn az ügyelet szinte azonnal visszahívta a készüléket. Lakatos Lajos elmondta, többféle csatornán keresztül, telefonon, e-mailben is érkeznek pozitív visszajelzések. Ennek alátámasztására felolvasta egy idős sárpilisi hölgy köszönő levelét, akihez ezt megelőzően már többször is betörtek.  

A kormányhivatal és a rendőr-főkapitányság együtt valósítja meg a Ne váljon áldozattá! elnevezésű uniós támogatású projektet. A program elsődleges célja egy olyan intézményközi együttműködési rendszer kiépülése, amely részben roma származású munkatársak bevonásával akadályozza meg a lakosság áldozattá válását, valamint biztosítja a már bűncselekmény áldozatává vált emberek sérelmeinek minél hatékonyabb kezelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!