Közélet

2013.08.01. 07:35

Ingyen kaptak házat, lakást, telket

Ingyen kerülnek önkormányzati tulajdonba állami ingatlanok, többségük azonban nem képvisel túlságosan jelentős, vagy jól hasznosítható értéket.

Ihárosi Ibolya

Hosszabb ideje kihasználatlan épületek, üresen álló belterületi telkek kerülhetnek államiból önkormányzati tulajdonba. A listát a törvény melléklete tartalmazza. E szerint a megyéből 17 település 53 ingatlant szerezhet meg térítésmentesen, ha az előírt feltételeknek megfelelnek. Ezek többsége azonban út, utca, a megye több pontján is hajdan volt állami gazdaságok, majorság területén. Bátaszék azonban egy örökös híján állami tulajdonba került családi házat kapott, amelyből vagy szükséglakás lesz, vagy nagycsaládosok költözhetnek be a felújítás után.

Bátaszék egy felújításra szoruló családi házat kapott az állami vagyonátadás keretében. A városközpontban álló épület örökösök híján került az állam tulajdonába. A tervek szerint a város szükséglakásként használja, arra az estre, ha egy valami miatt hirtelen hajlék nélkül maradt család elhelyezéséről kellene gondoskodni. Szó van arról is, hogy egy többgyermekes, rászoruló családnak ajánlják fel bérlakásként, mondta el Bognár Jenő Bátaszék polgármestere.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bognár Jenő bátaszéki polgármester az államtól ingyen kapott háznál (Fotó: Mártonfai)
[/caption]

A törvény mellékletében szereplő lista szerint Várdomb hat ingatlan ”örökölt” az államtól. Kérdésünkre Simon Csaba polgármester elmondta, hogy a hajdani állami gazdaság területén lévő újbereki utcákról van szó. A hat ingatlan közül csak hármat vesznek át az államtól, két területről azt sem tudni, hogy pontosan melyik az. Az átvételhez szükséges előkészítést – mint például az ingatlanok értékbecslését – az önkormányzatnak kell lebonyolítani és fizetni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bognár Jenő polgármester (balról) és a Bát-Kom Kft. ügyvezetője, Kiss Lajos az államtól megkapott ház udvarán. Az átvett épületet a cég újítja majd fel
[/caption]

Némileg hasonló a helyzet Gerjen esetében is. Nekik hét ingatlant ajánlott fel az álam, amelyek egy utcában vannak, sőt az egyik maga az út. Mivel építési telekként 15 évig nem hasznosíthatók, a hat teleknyi területből önkormányzati konyhakert lesz. Pontosan még nem lehet tudni, hogy mekkora területről van szó, de a rövid számítás alapján megbecsült mintegy 600 négyzetméter földterületen a közmunkások zöldségféléket termelnek majd a gyermek- és szociális étkeztetéshez, vázolta az elképzeléseket Máté Dénes polgármester. 

Mint a helyrajzi számokból kiderült, a megyeszékhelynek felajánlott ingatlanok közül kettő zártkerti ingatlan útja lehet, a harmadik vagy foghíjtelek egy utcában a domboldalon, de lehet akár vízmosás is. A negyedik pedig közterület. Így esetleges hasznosításukról nem kell túl sokat gondolkodnia a képviselő-testületnek.

Tolna megyében szám szerint a legtöbbet, tíz állami ingatlant Dombóvár kap meg ingyen. Ezek mindegyike út Mászlonyban és Szilfásnál, mondta Szabó Loránd polgármester, hozzátéve, hogy ezeket emberemlékezet óta az önkormányzat tartotta karban. 

Kötelező feladatok ellátáshoz használgatják 

A mintegy ezerkétszáz ingatlan ingyenes átadásával több százmillió forint értékben gyarapodhatnak az önkormányzatok. Az átadást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bonyolítja le. A feltételek között a legfontosabb, hogy a települések 15 évig kizárólag a kötelező helyi feladatok ellátásához használhatják fel az átadott ingatlant, és minden év végén be kell számolniuk, hogy miként gazdálkodtak a javakkal. Az Országgyűlés június 17-én fogadta el az ezzel foglalkozó törvényt egy korábbi módosításaként. A települések és ingatlanok listáját a törvény melléklete tartalmazza. A megállapodást az ingatlan átvételéről az év végéig kell megkötni.

MÁV sporttelep és parkolónak való ingatlan

Az önkormányzatok is igényelhetnek állami ingatlant egy másik, jóval bonyolultabb és hosszadalmasabb eljárás keretében, amelyhez kormányszintű döntés szükséges. Dombóvár és Szekszárd is a MÁV kezelésében lévő állami ingatlant szeretne megszerezni. Szabó Loránd polgármester elmondta, változatlanul szeretnék tulajdonba kapni a MÁV sporttelepet, amelyet jelenleg bérelnek. A szekszárdi sportközpont és élményfürdő parkolási igényeit hosszú távon biztosítaná egy közelben lévő, szintén a vasút kezelésében lévő földterület, mondta el dr. Göttlinger István, a megyeszékhely aljegyzője. Egyik ingatlan átadásától sem zárkózik el MÁV.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!