Közélet

2013.11.19. 20:43

A kapcsolat erősítéséről szól a roadshow

Szigorú szabályok szerint kaphatnak ingatlant az önkormányzatok. Az elmúlt időszakban 19 Tolna megyei önkormányzatnak 40 ingatlant adtak ingyen tulajdonba.

Budavári Kata

A privatizáció lezárult, így a 66 állami tulajdonú cég értékesítése kizárt, mondta Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója. A társaság országos roadshowjának keddi szekszárdi állomásán ugyanakkor arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban 19 Tolna megyei önkormányzatnak 40 ingatlant adtak ingyen tulajdonba. Továbbá, hogy erre a célra az állam idén az előző éveknél is nagyobb összeget, húszmilliárd forintot különített el, és a negyedik negyedévre még várják a kérelmeket.

Dr. Bálizs Szabolcs, az MNV Zrt. területi irodavezetője ezzel kapcsolatban a folyamat szabályozottságára hívta fel a figyelmet. Ilyen módon kizárólag önkormányzati feladat ellátására kaphatnak a települések ingatlant, és vállalniuk kell az ezzel járó költségeket, illetve ha védett épületről, területről van szó, az ezzel járó kötelezettségeket is. Az állami ingatlan ingyenes önkormányzati kézbe kerülésére a területi vezető példaként említette a bátaszéki tanuszodát. Dr. Bálizs Szabolcs tájékoztatása szerint a nem túl szerencsés PPP konstrukcióban készült sportlétesítmények fenntartási költsége ezek megvásárlása, majd önkormányzati tulajdonba bocsátása után 25 százalékra csökkent az érintett települések vezetőinek beszámolója alapján. Az irodavezető szót ejtett műemlék épületek felújításáról is, jó példaként említette az ozorai, a dunaföldvári és a simontornyai várat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója (fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

A roadshowt az MNV azért szervezte, hogy tovább erősítse kapcsolatát a kormányhivatallal és az önkormányzatokkal. A társaság életében ezen a területen az év elején új időszámítás kezdődött, nemcsak hírlevelekkel, tájékoztató anyagokkal segítik a települések munkáját, de gyorsítottak az ügyrendezésen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!