Közélet

2014.06.20. 18:16

Komfortosabb az ellátás a megyei kórházban

Komfortosabb betegellátás, korszerű orvosi műszerek és diagnosztikai berendezések, a betegek kényelmét szolgáló berendezés. A Balassa János megyei kórházban jelenleg is folyik a korszerűsítés.

TEOL/Venter Marianna

Fotó:

Az év elején adták át a lebontott orvos-nővérszálló helyén elkészült új, háromszintes épületet, amelyet egy fedett híd köt össze a diagnosztikus blokkal, és átadták a sürgősségi osztály fölötti épületrészt is. A projekt révén 93 betegágy létesült, valamint orvostechnológiai és informatikai eszközfejlesztés zajlott le. Több mint százféle orvosi műszer és berendezés került az intézménybe, közöttük három röntgen- és négy ultrahang-készülék, illetve egy MRI-berendezés, amely azért különös jelentőségű, mert eddig ilyen készülék nem volt a megyében.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A C-épület átalakítása jelenleg is zajlik. A tervek szerint itt kap majd helyet a kardiológiai- és mozgásszervi fekvőbeteg ellátás (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]Az új épülettömbbe költözött, illetve költözik a kardiológia és az ideggyógyászat. Mint azt dr. Muth Lajos, a megyei kórház főigazgató főorvosa elmondta, ennek a két szakterületnek a betegei azok, akik ellátásuk során a legkorszerűbb diagnosztikát és intenzív ellátást igénylik. Az épület földszintjén szakrendelések, valamint egy jól felszerelt gasztroenterológiai laboratórium helyét alakították ki. A ráépítés során a meglevő osztály bővült tizenkét ággyal, így kialakult az intézmény Központi Intenzív Osztálya. Ehhez társul még kilenc nefrológiai ágy. Mostanra részben lezajlott, részben még zajlik az osztályok, szakrendelések átköltözése. A már lezajlott változások a következők.

A II. belgyógyászati (gasztroenterológiai) osztály fekvőbeteg részlege az A-épület második emeletére költözött, az orvosi könyvtár és a bőrgyógyászati osztály fölé. Az endoszkópos szakrendelés (gyomor és vastagbél tükrözések) az orvos-nővérszálló helyén épült új épülettömb (H-épület) földszintjére költözött. A palánki krónikus belgyógyászati osztály a belgyógyászati épület második emeletére költözött, a korábbi II. belgyógyászat helyére.

A C-épületből a szemészeti osztály fekvőbetegei és a szemészeti műtétek a gyermekosztály épületébe kerültek az első emeletre. Az ideggyógyászati osztály a H-épület első emeletére költözött. Az EEG-EMG és carotis duplex UH (nyaki érvizsgálatok) szakrendelés a H-épület földszintjén működik. A neurológiai szakambulanciák a C-épületből, a fekvőbeteg osztály szintjéről átköltöztek a Rendelőintézetbe az első emeletre a 113/A számú helyiségbe. A CT vizsgáló a Műtő és diagnosztikai blokk alagsorába költözött, a központi ultrahang vizsgáló pedig ugyanennek az épületnek a földszintjén kapott helyet.

A rendelőintézetben a belgyógyászati I. és II szakrendelők (Dr. Lovász, Dr. Kenéz) a földszintre, a 13. és 14. számú rendelőkbe költöztek (korábban reumatológia szakrendelések voltak itt), az ortopédiai szakrendelés (Dr. Róth) pedig a földszint 17. számú rendelőben található. A gasztroenterológiai szakrendelés a Rendelőintézet első emeltén, a 113. számú rendelőben kapott helyet. A reumatológiai szakrendelés kiköltözött a Rendelőintézet épületéből, a C-épületben, a földszinten kapott új helyet. A nyár folyamán az elmegyógyászat-reumatológiai épülettömb földszintjéről a DEXA (csontsűrűség) vizsgáló is itt fog helyet kapni.

Az új, H-épület földszintjén található a kardiológia diagnosztikus ambulancia, a neurológia EEG–EMG szakrendelések, a Carotis UH vizsgáló és a gasztroenterológia endoszkópia.

A következő hetekben folyamatos a költözködés

A H-épület második emeletére költözik a I. belgyógyászati (kardiológia-neurológia) osztály. Szintén a hónap végétől ugyanennek az épületnek a földszintjén működik a kardiológia diagnosztikus ambulancia és szív ultrahang vizsgálat. A szemészeti járóbeteg ellátást végző funkciók, úgymint a szemészeti ambulancia, a látótérvizsgálatok, valamint a szemészeti lézer a Rendelőintézet épületébe, az első emeletre költöznek, a korábban is itt működő szemészeti szakrendelések mellé. A járóbeteg-ellátás költözése előre láthatóan július 14-én fejeződik be, jelenleg a vizsgáló helyiségek kialakítása zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!