Közélet

2015.04.14. 08:15

Segítség létezik, de kérni nem mindig könnyű

A Cseppnyi Önbizalom – Kontinencia Betegedukációs Program fontos célkitűzése, hogy az érintettek megnyíljanak háziorvosuknak, körzeti ápolójuknak.

B. K.

Negyedszer indul útjára a vizelettartási zavarban érintetteket segítő Cseppnyi Önbizalom – Kontinencia Betegedukációs Program. Tolna megyében nyolc háziorvosi praxisban van lehetőség kontinencia tanácsadáson történő részvételre. A vizelettartási zavar az a betegség, amiről nem kérdez a háziorvos, és nem mer beszélni a beteg, annak ellenére, hogy ugyanolyan gyakori, mint az allergia.

A gyulaji háziorvosi rendelőben dolgozó munkatárs megerősítette ezt, mint elmondta, nem is rontanak ajtóstól a házba, először burkolt kérdéseket tesznek fel, elsősorban a hölgyeknek. Megoldást is kínálnak: akinek komoly gondjai vannak, szakorvoshoz, urológushoz, nőgyógyászhoz küldik, hiszen gyógyszeres és műtéti eljárások alkalmazásáról csak ő dönthet. Amit viszont helyben is megtehetnek az az, hogy betétet és tornagyakorlatokat ajánlanak. Ez utóbbi nemcsak a rejtett izmokat erősíti, hanem az alhasi szervek védelméhez, ezáltal az életminőség javításához is hozzájárul mind a nők, mind a férfiak esetében. A tornát soha nem késő elkezdeni, hiszen az izom idős korban is edzhető.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A vizelettartási zavart sokan szégyenlik, pedig nagyon gyakori probléma
[/caption]

A Cseppnyi Önbizalom Program egyik fontos célkitűzése, hogy az érintettek megnyíljanak háziorvosuknak vagy körzeti ápolójuknak és beszéljenek a problémájukról. Eddig már több mint 60 ezer érdeklődő vállalta fel, hogy e kényes témáról beszél az orvosával. Idén tavasszal összesen 329 magyarországi háziorvosi rendelőben várják azokat az érintetteket és a hozzátartozókat, akik eddig még nem mertek beszélni a vizelettartási problémáról. Az idei évtől a Magyar Kontinencia Társaság is a kezdeményezés mellé állt, szakmai támogatásával járul hozzá a program sikeréhez. Tolna megyében Bátán, Dalmandon, Dombóváron két rendelő, Györkönyben, Gyulajon, Kocsolán és Kurdon csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Mitől alakul ki

Az inkontinencia – vizelet visszatartási probléma – előfordulásának gyakorisága az életkorral arányosan nő. Az érintettek közül kétszer annyi a nő, mint a férfi, de a férfiak között is igen nagy, húsz százalékra becsült a számuk. A terheléses inkontinencia elsősorban a nőknél fordul elő. Oka a gátizmok gyengülése, leggyakrabban a terhesség-szülés következményeként. A férfiaknál a prosztata eltávolítása után lehet kellemetlen mellékhatás. A fentieken kívül kiváltó oka lehet fertőzés, a húgyhólyag túlműködése, kövek, vagy tumor, de lelki okok is kiválthatják.

Ezek is érdekelhetik