Közélet

2015.05.16. 16:26

Szereti sokszínű munkáját, a közszolgálat élethivatás számára

Kamaszkori álma volt a jogi pálya, igaz, akkor ügyvéd szeretett volna lenni. Amreinné dr. Gál Klaudia ma a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Budavári Kata

Fotó:

Nagyon sokszínű, sokrétű, rengeteg a hatáskör, a feladat, és még az ugyanolyan ügytípuson belül sincs két egyforma ügy – sorolja Amreinné dr. Gál Klaudia, a Tolna Megyei Kormányhivatal áprilisban kinevezett főigazgatója, miért is érdekes a közszolgaként dolgozó jogász munkája. – Sokan azt gondolják, mi csak aktákat tologatunk, nincs ebben semmi izgalmas. Pedig az akta mögött mindig ott van az ember, a család, az egzisztencia – mondja a főigazgató.

Vezetőként persze kevesebb egyedi üggyel találkozik, inkább a problémás esetekkel szembesül. A hivatal munkafolyamatait teljes körűen átlátja, azonban a részletekben egy vezető nem veszhet el. Munkáját a jól felkészült vezető kollégák segítik, az ő vezetői beszámolóik sok mindent elárulnak az elvégzett feladatokról. Az is igaz, a főigazgató évek óta gyűjti a vezetői tapasztalatokat: novembertől igazgatóként tevékenykedett a kormányhivatalnál, ezt megelőzően Szekszárd jegyzője volt. 2010. óta folyamatos az átalakulás a közigazgatásban, ennek eredményeképpen a kormányhivatal mára szinte teljes körűen lefedi az államigazgatási feladatokat. Azzal, hogy a szakmailag és funkcionálisan összetartozó területeket egy újabb lépésként április 1-jével összevonták, átláthatóbbá vált a rendszer, mely a munkát is nagyban megkönnyíti, és az eljárásokat is lerövidíti. A főigazgató a kormányhivatal szervezetének vezetője, és a kormánymegbízott általános helyettese. Épp ezért szoros a munkakapcsolat Amreinné dr. Gál Klaudia és dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott között. Arra a kérdésre, hogy mi az, ami esetleg nehézséget okoz a munkájában a főigazgató azt válaszolta: egyes humánpolitikai döntéseket meghozatala, vagy ha segíteni szeretne, de a jogszabályok kötik a kezét. Vezetői pozíciójából adódóan a korábbinál is több a reprezentációs feladat. Bár kifejezetten nyitott, mosolygós, szerepelni nagyon nem szeretett, mára azonban elfogadta, hogy ez is a munkája elengedhetetlen része.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Amreinné dr. Gál Klaudia, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója (Fotó: Mártonfai D.)
[/caption]

Családjáról szívesen mesélt: Bonyhádon élnek, férje mérnökember. Két gyermeke közül a nagyfiú, Roland többet szerepel lapunkban, mint az édesanyja, mivel sikeres rallycross versenyző. Négyéves korában kezdett gokartozni, tizenegy évesen pedig kijelentette: az autóversenyzés az élete. És mit tehet az édesanya, akinek a fia már a harmadik generációs autórajongó a családban? Minden aggodalma ellenére támogatja csemetéjét, amiben csak tudja. A kisebbik gyermek, a kétéves Kristóf egyelőre családi napköziben és a nagyszülőkkel tölti hétköznapjait, és nagyon nyitott, barátságos kisfiú. Amreinné dr. Gál Klaudia célja, terve, mert ilyen mindig van: helytállni a családban és legjobb tudása szerint végezni munkáját a hivatalban is.

Nem bánja, hogy nem ügyvéd lett

Kamaszkori álma volt a jogi pálya. Az akkor még fiatal lányt filmekből ismert amerikai igazságszolgáltatás képe fogta meg, az, ahogyan a védőügyvédek küzdöttek ügyfeleikért az esküdtszék előtt. Az élet aztán úgy hozta, hogy előbb az államigazgatási főiskolát végezte el, és utána a jogot. Közben dolgozott, így a gyakorlat megszerzése nem jelentett nehézséget. Viszont Amreinné dr. Gál Klaudia már pályája elején változtatni kényszerült az eredeti elképzelésen: kiderült, a hivatali munka megy neki, ráadásul tetszett is. Így nem lett belőle amerikai típusú védőügyvéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!