Közélet

2016.07.14. 10:00

Egész éves programmal jubilál a rendezvény

A Sárközi Napok ötvenedik évfordulója alkalmából egyéves rendezvénysorozatot indítottak a sárközi községek. Szombaton Sárpilisen kezdődik az ünnepség, majd egy évvel később a Sárközi lakodalommal itt is fejeződik be.

K. B.

Nagy hagyományra tekint vissza a rendezvény, hiszen 50 éve, 1966-ban Bogár István szervezésével jött létre a mára tradícióvá vált esemény. Első alkalommal a Sárpilisi Népi Együttes megalakulásának 20. évfordulója tiszteletére szervezték meg. A pilisi jubileum megünneplésének ötlete találkozott egy, a többi sárközi faluban is megfogalmazódó igénnyel: egy nagy, az egész Sárközt átfogó rendezvénysorozat tervével, amelyet a községek a mai napig fontosnak tartanak. Ezért is törekednek, hogy lehetőség szerint évente, két évente létrejöhessen a Sárközi Napok és a lakodalom, amely az első rendezvényből nőtte ki magát szinte önálló rendezvénnyé.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Szombaton kerül sor Sárpilisen a kézfogóra, ezzel kezdetét veszi a rendezvény. Zárásként tartják majd a lakodalmat, jövő évben, szintén Sárpilisen
[/caption]

A jubileumi sorozatban minden hónapra jut valamilyen esemény, amely a záró lakodalmat készíti elő, így a hétvégi Sárpilisi program is ehhez kötődik. A délelőttöt a megemlékezésnek szentelik, de a délután folyamán sor kerül a kézfogóra, ahol az ifjú pár és szüleik megegyeznek a lakodalomról. Ezt a Sárpilisi "Gerlice madár" Hagyományőrző Néptánc Egyesület előadásába nézhetik meg a vendégek, majd más sárközi együttesek műsorában gyönyörködhetnek a látogatók. A napot táncház zárja.

A szervezők várnak minden érdeklődőt, különös tekintettel a sárpilisiekre és onnan elszármazottakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!