Közélet

2016.09.14. 11:32

Csontos Gábor a Távol-Keleten bizonyította földrajzi tudását

Ezüstérmet szerzett a Kínában tartott Nemzetközi Földrajzi Diákolimpián Csontos Gábor. A szekszárdi Garay János Gimnázium 12.A osztályos tanulója az intézmény történetének eddigi legjobb eredményét mondhatja magáénak – közölte Heilmann Józsefné igazgató.

Szeri Árpád ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Csontos Gábor Pekingben, a nyári palota előtt (Beküldött kép)
[/caption]

Kína a maga keleti különlegességeivel fogadta az International Geography Olympiad – Nemzetközi Földrajzi Diákolimpia – versenyzőit.
– Közel fél napos repülőút után érkeztünk meg az ázsiai ország fővárosába, Pekingbe – kezdte élménybeszámolóját Csontos Gábor. – Már az első benyomások is lenyűgöző élményt jelentettek. Mások a léptékek, az emberek, az illatok, az ízek... Egy jellemző példa. Első napon egy rögtönzött városnézés keretében betértünk egy helyi étterembe.

A nyugati világnyelvek egyikén sem értő felszolgálók elénk tettek egy hatalmas, kínai betűkkel ékeskedő étlapot, melyen sajátságos fotókat láttunk számunkra ismeretlen ételekről. Miután nagy kíváncsisággal mindenki bennünket nézett – ott mi, európaiak számítottunk sosem látott különlegességnek –, már nem volt visszaút: kellő bátorságot merítve, rámutattunk az egyik képre. A rizzsel nem volt gondunk, a nyúlós állagú, sütőtökből készült édességet is elviseltük, sőt, az általunk sertéshúsnak tartott főételt is jó étvággyal bekebeleztük. Ez utóbbiról azután később megtudtuk, hogy nem sertés, hanem szamárhús volt...

Maga a verseny, legalábbis jelentős része a pekingi olimpiai park közelében található konferenciaközpontban zajlott le. Egy héten át adtak számot felkészültségükről az ifjú földrajztudorok, összesen százhetvennégyen, akik a világ negyvenöt országából érkeztek. A magyar színeket négyen képviselték: a szekszárdi fiatal mellett a szegedi Kovács Eszter, a pécsi Steenhuis Nathaniel, valamint – egy másik Tolna megyeiként – Stein Ármin Krisztián, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákja. Utóbbiak hárman mindannyian bronzot szereztek, tehát bravúros teljesítményeikkel újabb nemesfémgyűjteménnyel öregbítették az ország és iskoláik jó hírét.

– Egyéni, angol nyelven zajló megmérettetésen kellett helyt állni – folytatta a legszebben csillogó érem tulajdonosa. – A feladatok a nyugati földrajztudomány szellemében születtek. A tárgyi tudáson nincs akkora hangsúly, mint például a magyar rendszerben. Viszont előtérbe került a folyamatok ismertetése, az összefüggések felismerése, az azokból levonható, logikus következtetés és a kritikus gondolkodás. Egy példa: kaptunk egy domborzati térképvázlatot egy olyan – nepáli – tóról, melynek az évtizedek folyamán csökkent a vízfelülete. Több lehetséges forrásmunka áttekintésével válaszolnunk kellett arra, hogy mi okozhatta ezt a jelentős változást és mi lehet ennek a társadalmi következménye – a táj átalakulásától kezdve a turizmusig bezárólag.

Csontos Gábornak az is megadatott, hogy a verseny után egy rövid kirándulás erejéig megismerkedhetett Kína belső területeivel. A vendéglátók Hszianba utaztatták a diákokat. Ez a közel 9 milliós, ősi város úgy ezer kilométerre délnyugatra található Pekingtől. Ez a távolság arrafelé nem számít jelentősnek: a csapat vonattal tette meg a távot, szerencsére éjjel jót lehetett aludni a hálókocsiban.

Megy a történelem és a magyar is

– Az iskolai tananyag földrajz tantárgyból is megadja a kellő alapot - mondta el lapunknak Bosnyák Eszter, a gimnázium földrajz-magyar szakos tanára, egyúttal Gábor osztályfőnöke. – De azért az ilyen versenyeken való helytálláshoz, miután a követelmények mások, szükség van önálló készülésre is. Ebben is példaértékű Gábor teljesítménye. Diákunk egyébként már 10. osztályos korában érmet szerzett az Édes anyanyelvünk versenyen. Történelem OKTV-n pedig tavaly országos hetedik helyezést ért el. Tehát a földrajzon kívül is nagyon sok tantárgyból ott van a legjobbak között.

A földrajztudós véleménye a diákról

A magyar csapat vezetője az a dr. Trócsányi András volt, aki a PTE természettudományi karának docenseként a felkészítést is koordinálta.

– Közoktatásunkban a földrajznak sajnos csökkenő a presztízse – mutatott rá dr. Trócsányi András. – Jóllehet ez a tudományág egyre kiterjedtebb, társadalmilag is fontos tartalommal rendelkezik. A diákolimpián is az volt a kérdés, hogy a versenyző képes-e a természetről, társadalomról, népességről egymásból következő, rendszerszintű képet adni? Csontos Gábor a tavalyi oroszországi szép eredményét is meghaladva, kiemelkedő teljesítménnyel volt erre képes, ráadásul angol nyelven.

– Közoktatásunkban a földrajznak sajnos csökkenő a presztízse – mutatott rá dr. Trócsányi András. – Jóllehet ez a tudományág egyre kiterjedtebb, társadalmilag is fontos tartalommal rendelkezik. A diákolimpián is az volt a kérdés, hogy a versenyző képes-e a természetről, társadalomról, népességről egymásból következő, rendszerszintű képet adni? Csontos Gábor a tavalyi oroszországi szép eredményét is meghaladva, kiemelkedő teljesítménnyel volt erre képes, ráadásul angol nyelven. Csontos Gábor Pekingben, a nyári palota előtt (Beküldött kép) -->

Címkék#Szekszárd

Ezek is érdekelhetik