Közélet

2016.09.20. 10:37

Olajsajtolót terveznek

A Fő utca csapadékvíz-elvezetésének korszerűsítése és a növényi magvakat sajtoló üzem létrehozása a legfontosabb feladat most Nakon. Mindkettőre pályázatot nyújtott be az önkormányzat, és bíznak a kedvező elbírálásban.

Hanol Erzsébet ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Voltak, akik traktor után kapcsolt utánfutón haladtak a menetben
[/caption]

Szüreti felvonulás volt szombaton Nakon. Mintegy ötvenen vonultak végig a településen feldíszített járműveken. Volt, aki a hagyományokat követve, lovaskocsin tette meg az utat, így például a bíró és a bíróné, vagyis Gubicza Ferenc és neje, Gubiczáné Parki Hajnalka, sokan pedig traktor után kötött utánfutó platójára ültek fel. A menet résztvevőit öt állomáson várták a faluban, és frissítővel, harapnivalóval kínálták a táncosokat. A felvonuláson a tamási Sprint zenekar játszott. A kisbíró pedig az elmúlt évhez hasonlóan Brányi Béla volt, aki kidobolta a közelmúlt fontos történéseit.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Minden állomáson táncoltak a felvonulás résztvevői, így a bíró és a bíróné is
[/caption]

Ilyen például, hogy Nakoil Kft. néven céget alapított az önkormányzat a Naki Mezőgazdasági Zrt.-vel közösen. Rácz Róbert polgármester elmondta, hogy növényi magvak sajtolására szeretnének egy üzemet létrehozni. Ez munkahelyeket teremtene a településen, és hosszú távon jelenthetne bevételt a falunak. Lényeges, hogy a feldolgozásra szánt növényeket is helyben termelik. Ennek már kialakult gyakorlata van Nakon, hiszen évek óta foglalkoznak gyógynövényekkel a közmunkások. A település híres a gyógyító rózsáiról, de tavaly például már olajtököt is vetettek, ami sikeres próbálkozásnak bizonyult.

Az üzemet a falu központjában, egy jelenleg kihasználatlan épületben szeretnék kialakítani. A felújítást, valamint a munkához szükséges eszközök beszerzését pályázati forrásból reméli a faluvezetés. A jelentkezés egyik feltétele a kft. létrehozása volt. Rácz Róbert hozzátette: közel 50 millió forintra pályáztak, most a kedvező elbírálásra várnak.

Amit lehet, persze állami és EU-s források bevonásával próbálnak megoldani, így például az óvoda tetejének felújítására is pályázott a falu. Ugyanakkor önerőre is támaszkodnak. Évek óta a Start munkaprogramban valósítják meg a járdafelújítást. A beton járólapokat és a szegélyt is a közfoglalkoztatottak gyártják le, majd cserélik a burkolatot. Idén a Petőfi utca északi szakasza szépülhetett meg és vált járhatóbbá 1,2 kilométeren.

Sok a program

Rácz Róbert polgármester arról is beszélt, hogy az IKSZT az átadása óta rengeteg programnak biztosít helyszínt. A gyerekek rendkívül változatos foglalkozásokkal várják. Hogy csak a közelmúlt eseményei közül említsünk néhányat: volt például gyertyaöntés, üvegfestés, kavicsfestés, az idősebbeknek sörpong, az ifjabbaknak szörppong. Pap-Urbán Beáta, aki kezdetek óta vezeti az IKSZT-t, azt hangsúlyozta, hogy igyekeznek felrázni a falu lakosságát, számos programot szerveznek, és próbálják bevonni a fiatalokat is.

Falunap is volt a közelmúltban Nakon. A program a parasztolimpiával kezdődött, ahol különböző játékos feladatok vártak a négy tagú csapatokra. Volt például bálagörgetés, talicskázás vízzel telt teknővel, valamint létrafutás is, oly’ módon, hogy mind a négy játékosnak be kellett bújnia egy létra fogai közé, és úgy kellett teljesíteniük egy szlalom pályát. Később Magyar Róbert adott elő slágereket, illetve Csocseszt hallhatta a közönség. De volt buborékshow és gyerekprogramok is.

Sürgető feladat a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése
Mielőbbi megoldásra vár a Fő utca csapadékvíz-elvezetése Nakon. Rácz Róbert elmondta, hogy minden évben elmossák a települést a heves záporok, a kiadós esőzések, mivel a feltöltődött, leszűkült árokrendszer már nem képes megfelelő módon elvezetni a nagy mennyiségű csapadékot. Ezért a főútvonal mentén épült házakban rendre kárt tesz a sok víz, és iszap hömpölyög az utcán. Az önkormányzat szeretné, ha ez az állapot megszűnne, ezért pályázatot adtak be. Az előzetes számítások alapján 150 millió forintot tesznek ki a felújítás költségei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!